Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Június 03. 16:07, csütörtök | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

A brit felnőtt lakosság háromnegyedét már beoltották

A brit felnőtt lakosság háromnegyedét már beoltották

Nagy-Britannia felnőtt lakosságának több mint a háromnegyede már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát - közölte szerdán a brit egészségügyi minisztérium.

A szaktárca részletes napi összesítése szerint eddig 39 585 665 embernek adták be az oltóanyag első adagját.

Ez azt jelenti, hogy a 18 évnél idősebb korcsoportok tagjainak 75,2 százalékát már beoltották a koronavírus elleni vakcinával.

Közülük 26 073 284-en a második dózist is megkapták. Ezzel 49,5 százalékra emelkedett azoknak a felnőtteknek az aránya, akiknek már mindkét oltási adagot beadták.

Az eddig beadott oltások száma az első és a második dózisokkal együtt 65 658 949.

A brit kormány oltási menetrendjének célkitűzése az, hogy július 31-ig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja az első dózist.

A brit egészségügyi minisztérium szerda esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 12, az utóbbi egy hétben 46 páciens halt meg a koronavírus-fertőződés okozta Covid-19 betegségben országszerte.

Az elmúlt egyheti időszakban történt halálesetek száma 14,8 százalékkal alacsonyabb az előző egy hétben bejelentett halálozásokénál.

A most zárult egy hétben történt halálesetek száma tavaly szeptember óta a legalacsonyabb.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány januári tetőzése idején volt olyan időszak, amikor egy nap alatt több mint 1800-an haltak meg Covid-19-ben.

A brit egészségügyi hatóságok feszült figyelemmel kísérik a halálozási adatokat, nem utolsósorban azért is, mert a kormány által kidolgozott, négy nyitási lépésből álló menetrend - amely öthetente számol a járvány megfékezésére elrendelt korlátozások egyre szélesebb körű enyhítésével - minden feltétel teljesülése esetén legkorábban június 21-re, vagyis nem egészen három hét múlva célozza az összes jogi korlátozás feloldását.

Az elmúlt időszakban ugyanakkor az új koronavírus-fertőzések számának emelkedését észlelték több gócpontban, mindenekelőtt Anglia északi és észak-nyugati térségeiben, ahol a fertőzések többségét az új típusú koronavírus B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott, először Indiában azonosított variánsa okozza.

Az új fertőzések számának emelkedését ugyanakkor nem kíséri a Covid-19 betegség okozta halálozások számának növekedése, sőt a halálesetek száma heti átlagban továbbra is folyamatosan és jelentős mértékben csökken.

Kedden fordult elő első ízben tavaly március 11. óta - vagyis 447 napja -, hogy az egész országban egyetlen olyan haláleset sem történt, amelyet a Covid-19 betegség okozott volna.

Több egészségügyi szakértő felvetette az elmúlt napokban, hogy az Indiában azonosított vírusváltozat terjedése miatt halasztani kellene a június 21-re kitűzött utolsó nyitási lépést.

Boris Johnson miniszterelnök ugyanakkor szerdán kijelentette: továbbra sem lát a járványügyi adatokban olyan számokat, amelyek az utolsó korlátozások feloldásának elhalasztását indokolnák.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.