Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Szeptember 18. 11:37, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Agrárminisztérium: megjelent a takarmányszállítási támogatásról szóló jogszabály

Agrárminisztérium: megjelent a takarmányszállítási támogatásról szóló jogszabály

Megjelent az aszály veszélyhelyzeti operatív törzs döntése alapján kidolgozott rendelet, amely "a történelmi léptékű aszály" miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány-szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget. A támogatás keretösszege 3 milliárd forint - közölte az Agrárminisztérium vasárnap az MTI-vel.

Közleményükben azt írták, a támogatást a takarmány szállításához szükséges kilométer alapján számolják el, amelynek igazolására az állattartóknak a június 1. és szeptember 23. között kiállított fuvardokumentumokat (vagy ezek másolati példányát) kell benyújtaniuk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) illetékes falugazdászaihoz szeptember 26-áig. Ezt követően a támogatási kérelmeket október 3-9. között lehet elektronikus úton a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) beterjeszteni.

A gazdálkodó által az agrárkamara részére továbbított dokumentumoknak külön-külön vagy akár együttesen tartalmazniuk kell a fuvardokumentum azonosítószámát, kiállításának dátumát és kiállítójának azonosító adatait, a számla számát (ha a fuvardokumentumot számla alapján állították ki), a szállított tömegtakarmány megnevezését és mennyiségét, a tömegtakarmány-szállítás címzettjét (azaz az állattartó nevét és címét), az átvevő aláírását és a szállított tömegtakarmány állattartó részére történő szállításához szükséges távolságot kilométerben megadva. A támogatás mértéke 300 forint/kilométer azzal a feltétellel, hogy egy állattartó legfeljebb 3000 kilométerre nyújthat be támogatási igényt.

A támogatási konstrukció kedvezményezettjei - az egységes nyilvántartási és azonosítási rendszerbe (ENAR) augusztus 1-jéig bejelentett állategyedekkel kapcsolatban - azok a juh- és szarvasmarhatartók, akik az idei évben termeléshez kötött támogatás iránti kérelmet nyújtottak be, illetve azon kecsketartók, akik a 2021. évi "kecske csekély összegű támogatásban" részesültek. Támogatási kérelmet nyújthatnak be azok a lótartók is, akik a vidékfejlesztési programban a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának "in situ megőrzés" intézkedésre 2022-ben támogatást igényeltek - ismertették.

Az állattartókat segítő intézkedést az Agrárminisztérium az úgynevezett válságtámogatási formában hirdette meg, amely lehetővé teszi, hogy az érintettek az úgynevezett csekély összegű támogatástól (25 ezer euró/3év) elkülönülő, 62 ezer eurós összeghatárig részesülhessenek a takarmányszállítási támogatásból.

A MÁK a NAK által igazolt takarmányszállítási kilométerek alapján dönt a beérkezett támogatási igényekről, és egyúttal intézkedik a jogos támogatási igények kifizetéséről - olvasható a minisztérium közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.