Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. December 09. 07:55, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Akár az életet is lesöpörhetnék a Földről

Akár az életet is lesöpörhetnék a Földről

A NASA körülbelül ezer olyan aszteroidát számlált össze, amelyek ha túl közel kerülnének bolygónkhoz, hatalmas katasztrófát idézhetnének elő.

A Spaceguard néven ismert programot még 1998-ban rendelte el a kormány. A feladat a legalább egy kilométer átmérőjű objektumok legalább 90 százalékának leltárba vétele volt. A projekt most zárult le, az égitestek 93 százalékát lajstromozták – jelentette be Amy Mainzer, az űrügynökség égisze alatt működő Jet Propulsion Laboratory csillagásza. A beszámoló az Amerikai Geofizikai Egyesület konferenciáján hangzott el.

A nemrégiben „nyugdíjazott” WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) teleszkópjának segítségével a nagyméretűek mellett még további 20 500 kisebb Föld-közeli aszteroidát is találtak. A korábbi kutatások becslései szerint 36-100 ezer, legalább 100 méter átmérőjű objektum található a kérdéses tartományban.

„Jókora pofont kaphatnánk tőlük, de a becsapódás egyáltalán nem valószínű” – mondta Mainzer.

Egy 5-10 kilométer átmérőjű üstökös vagy aszteroida becsapódása azonban megtörtént úgy 65 millió éve: globális éghajlatváltozást okozott, amely többek között a dinoszauruszok kihalásához vezetett.

„Tudjuk, hogy valami igen nagy méretű objektum lesöpörhetné az életet a Föld színéről” – tette hozzá a csillagász.

A kutatók a WISE archívumát most a potenciálisan legveszélyesebb égitestek kiszűrésére használják, amelyek a Földtől nagyjából 7,4 millió kilométeres területen belül keringenek.

Egyelőre még nincs forgatókönyv arra, hogy mit kellene tenni egy esetleges pusztító becsapódás elkerülése érdekében.

Címkék: aszteroida, föld, nasa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során