Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Február 10. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

Alapvető élelmiszerekkel csalókra csapott le a NAV

Alapvető élelmiszerekkel csalókra csapott le a NAV

Fiktív számlázási láncokkal kerülte el egy alapvető élelmiszerek értékesítésével foglalkozó bűnszervezet az áfafizetési kötelezettségét, amivel 4,5 milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták: országszerte 60 helyszínen egyszerre csaptak le egy bűnszervezetre, amelynek tagjai alapvető élelmiszerek - főleg étolaj, cukor, kávé és sajt - értékesítésével nyerészkedtek. A Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból, Horvátországból és Bulgáriából beszerzett és a magyarországi piacra terített termékhez köthető áfafizetési kötelezettséget fiktív számlázási láncok felépítésével kerülték el, amivel mintegy 4,5 milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek - tették hozzá.

A NAV ismertetése szerint a konspiratívan működő csoport fiktív számlákat állított ki a közösségen belül beszerzett élelmiszerek eladásáról, de a valóságban ezek a cégek nem végeztek gazdasági tevékenységet, szerepük a pénzösszegek utalásában, illetve a bankszámláikról történő készpénzfelvételben merült ki. A bűnszervezet által létrehozott és a bűncselekmény elkövetéséhez használt gazdasági társaságokat meghatározott időközönként lecserélték.

Hozzátették: "a számlákat felhasználó, és a termékeket a boltok polcaira juttató hazai nagykereskedelmi társaságok a valótlan értékesítések után fizetendő áfát jogosulatlanul helyezték levonásba". A NAV-ot az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer (eKÁER) és az Online Számla rendszer adatai vezették a konspiráció nyomára.

Az összehangolt akcióban a MERKUR bevetési egység, mintegy háromszáz nyomozó, illetve járőr, és az őket támogató revizorok és adatmentők vettek részt. Az akció sikeréhez a NAV szolgálati kutyái is hozzájárultak.

A pénzügyőrök 21 embert állítottak elő gyanúsítotti kihallgatásra, közülük hármat őrizetbe is vettek, letartóztatásukról pénteken dönt a bíróság.

A nyomozók a könyvelési és egyéb iratanyagok mellett két helyszínen kábítószergyanús anyagot is lefoglaltak. A vagyoni hátrány biztosítására a nyomozó hatóság nagy összegű készpénzt foglalt le és bankszámlákat zárolt - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben