Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 13. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Algákból állíthatnak elő üzemanyagot

Algákból állíthatnak elő üzemanyagot

Egy egyetemi tanulmány keretein belül a tudósok jelenleg a Bath-ban található római fürdőkben tenyésző algákat vizsgálják, amelyekből a remények szerint a jövőben megújuló bioüzemanyagot állíthatnak elő.

Hasonló tanulmányokat már 20 éve végeznek a szakemberek, a jelenleg életben lévő korlátozások azonban nem teszik lehetővé, hogy a biodízelt széles körben is használhassák az emberek.

A biodízelt az algák sejtjeiből kisajtolt olajból állítják elő - az erre a célra alkalmas algák azonban nagyon kevés helyen nőnek, mivel kizárólag a 25 Celsius-fokos vízben érzik jól magukat. Márpedig azok a területek, ahol a víz hőmérséklete tartósan ilyen magas marad, általában mezőgazdasági tevékenységre is alkalmasak, így az algák csupán pár helyen találhatóak meg - írja a BBC.

A Bath-ban található római fürdőkben azonban hétféle alga is tenyészik, amelyek közül a tudósok jelenleg éppen megpróbálják kiválasztani azokat, amelyek normál hőmérsékleten is megélnek, és amelyek emellett biodízel előállítására is alkalmasak.

Mindezek mellett fontos célja a kutatásnak, hogy megtalálják azokat az algákat, amelyeket könnyebb kiszűrni a vízből, és amelyeknek a sejtfalát is könnyebb áttörni az átlagosnál, mivel így nagy mértékben csökkenthetnék a bioüzemanyag előállítási költségét, ami jelenleg meglehetősen magas.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott