Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Augusztus 20. 12:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - fotó: wikipedia illusztráció

Amerikai atomfegyvereket szállítanak Romániába Törökországból?

Amerikai atomfegyvereket szállítanak Romániába Törökországból?

Spekulációnak nevezte csütörtökön Mihnea Motoc román védelmi miniszter az Euractiv hírportál értesülését, miszerint az Egyesült Államok megkezdte az eddig Törökországban tárolt atomfegyvereinek Romániába szállítását.

A hírportál diplomáciai forrásokra hivatkozva adta hírül csütörtökön, hogy az Egyesült Államok az amerikai-török kapcsolatok megromlása miatt elszállítja atomfegyvereit a Szíria határától 110 kilométerre található incirliki török légi bázisról a romániai Deveselu katonai bázisra.

Mihnea Motoc újságírói kérdésre válaszolva határozottan cáfolta a hírt. "Nem létezik ilyen terv, sem politikai, sem szakértői szinten nem tárgyaltunk erről, ezért az információról csak annyit mondhatok, hogy spekuláció" - idézte a minisztert a Digi24 román hírtelevízió.

Csütörtökön a román külügyminisztérium is cáfolta a hírportál értesülését.

Ovidiu Raetchi, a második legnagyobb frakcióval rendelkező jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti képviselője csütörtökön a nyári szüneten levő parlament védelmi szakbizottságának sürgős összehívását kérte. A szakbizottság tagjaként Raetchi úgy véli, hogy a bukaresti parlamentnek is határozott választ kell adnia a híresztelésre, amelyet hollywoodi forgatókönyvhöz hasonlított. Szerinte ez a hamis információ a térség egyre zavarosabb politikai kontextusában árthat Románia nemzetbiztonságának.

Traian Basescu volt román elnök már kedden - miután megjelentek az első hírek a Törökországban állomásoztatott atomfegyverek elszállításáról - kijelentette: Romániának nem kell atomfegyvereket befogadnia területére, hiszen Bukarest teljesítette a NATO-val és az Egyesült Államokkal szembeni kötelezettségeit azzal, hogy befogadta az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeit, vagyis a ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas elfogórakétákat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt