Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Július 04. 12:22, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Auschwitzi módszerekhez hasonlítja az MSZP a rokkantak felülvizsgálatát

Auschwitzi módszerekhez hasonlítja az MSZP a rokkantak felülvizsgálatát

Az MSZP szerint Josef Mengele, az auschwitzi koncentrációs tábor náci orvosának módszereihez hasonlít az, ahogy a kormány felülvizsgáltatja a rokkantakat. Az ellenzéki párt szerint a kabinet ezzel bizonyíthatóan emberek tucatjait hajszolta öngyilkosságba.

Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a kormány "Mengele-tervet" hajt végre a Széll Kálmán Terv helyet. Úgy fogalmazott, "mint Auschwitzban a rámpán, egy ujjmozdulattal minősítenek munkára alkalmasnak végtag nélküli embereket". Azt mondta: a kabinet a Széll Kálmán Tervvel kétszázezer embert akar visszavezetni a munkaerőpiacra és így 217 milliárd forintot remél megtakarítani. Korózs Lajos szerint ez azt jelenti, hogy idén és jövőre is száz-százezer egészségkárosodott, vagy megváltozott munkaképességű embert kívánnak bizottság elé rendelni, amivel szerintük már most bizonyíthatóan emberek tucatjait hajszolták öngyilkosságba. A szocialista politikus úgy vélte, a kormány mindent megtesz a rokkantak lejáratására, például "rokkantbányászoknak ajánlanak fel riksafuvarozó állást", miközben az eddigi felülvizsgálatok rácáfoltak állításaira, hiszen a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal eddig egyetlen visszaélésről sem számolt be. Az MSZP ezért felszólítja a kormányt, hogy kérjen elnézést a egészségkárosodottaktól és megváltozott munkaképességűektől, állítsa vissza a rokkantsági nyugdíjat. Az MSZP elnökségi tagja felidézte továbbá, hogy idén január 1-jétől megszűnt a rokkantsági nyugdíj, helyette a rehabilitációra nem javasolt személyek rokkantsági ellátásra jogosultak, amely akár élethosszig folyósítható. A rokkantsági ellátás azonban nem tartalmaz nyugdíjjárulékot, így az érintettek az öregségi nyugdíjkorhatár után sem kaphatnak nyugdíjat - figyelmeztetett a politikus. Korózs Lajos emellett emlékeztetett arra is, hogy a jövő évi költségvetési javaslatban 500 millió forinttal csökkentették a megváltozott munkaképességűek bértámogatását, a korhatár alatti rokkantak ellátására pedig majd három milliárd forinttal kevesebb pénz jut. Sokan nem tudják, hogy a kabinet idén augusztus és december között nem támogatja az egészségkárosodott és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, ez idő alatt pedig mintegy 37 ezren veszíthetik el állásukat - hívta fel a figyelmet az ellenzéki politikus, megjegyezve: az MSZP szeretné tudni, a kormány miért csak 40 milliárd forinttal támogatja a foglalkoztatást, miközben a vállalkozóktól 62 milliárd forintos rehabilitációs hozzájárulást szed be.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal