Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. November 17. 18:08, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az adóhatóság készítheti a vállalkozások áfabevellás-tervezetét

Az adóhatóság készítheti a vállalkozások áfabevellás-tervezetét

Az Országgyűlés kedden számos adóváltoztatásról döntött a kormány javaslatára.

Egyebek között lehetővé tette, hogy a jövőben az adóhatóság készítse el a vállalkozások áfabevallás-tervezetét a hozzá beérkező számlaadatok birtokában.

A képviselők 124 igen szavazattal, 20 nem ellenében és 32 tartózkodás mellett hagyták jóvá a pénzügyminiszter javaslatát.

A Ház döntése alapján a személyijövedelemadó-kedvezmény 2021-től az összevont adóalapot csökkentő tételként lesz érvényesíthető.

A kisvállalati adó (kiva) árbevételi korlátja és mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatára 3 milliárd forintra emelkedik, amivel összhangban a kisvállalati adóalanyiság megszűnésének árbevételi határa 6 milliárd forintra nő.

A pálinka bér- és magánfőzése ténylegesen adómentessé válik 2021. január 1-jétől, amit Varga Mihály pénzügyminiszter az előterjesztésben a "pálinka-szabadságharc győztes lezárásaként" értékelt.

A cigaretta és más dohánytermékek jövedéki adója jövőre két lépcsőben emelkedik az ide vonatkozó uniós irányelvek hatására, így a cigarettára rakódó teher 2021. április 1-jétől legalább 39 300 forint lesz ezer darabonként.

A parlament döntésével arra is reagált, hogy a jövő évi költségvetésben a gépjárműadó már teljes egészében a központi költségvetést illeti meg. A Ház ehhez igazodva most az állami adóhatósághoz telepítette a teher beszedésének jogkörét az eddig illetékes önkormányzatoktól.

A társasági adóról (tao) szóló törvény módosításával a képviselők lehetővé tették, hogy a sportszervezetek a koronavírus-járvány elleni védekezésre is költhessék az adózók támogatását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő