Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 16. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az egészségügyi dolgozók tovább maradhatnának

Az egészségügyi dolgozók tovább maradhatnának

Hétfőn járt le a nyugdíjaskorú egészségügyi dolgozók kérelemleadási határideje, amikor az érintetteknek jelezniük kellett, szeretnének-e tovább dolgozni. A kényszernyugdíjazás körüli bizonytalanság nagy, több elképzelés is felmerült a szakállamtitkárság által előkészített jogszabálycsomag kapcsán, amely tisztázná a rendezetlen kérdéseket - írja a Magyar Hírlap.

Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke a lapnak azt mondta, felmerült, hogy a munka- vagy nyugdíjkorhatárt az egészségügyi dolgozók esetében hatvankettőről hatvanöt évre emelnék. Korábban a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület tagjaival azt javasolták, tolják ki az ágazatban a nyugdíjkorhatárt. Természetesen, ha valaki már hatvankét évesen letenné a munkát, megtehetné, ám javaslatuk szerint hatvanhét éves korig a munkáltató nem szüntethetné meg a munkaviszonyt a nyugdíjra hivatkozva” – mondta a szervezet elnöke. Kifejtette, ha a kormány ennek megfelelő döntést hozna, megoldódna a probléma, hiszen az érintettek többsége még nem érte el a hatvanötödik életévét, így okafogyottá válna a legtöbb kérelem is.

A szervezetek az ágazati mentességen kívül a törvény hatályának halasztását is kérték 2014 decemberéig. Csiba Gábor szerint a korhatár emelésével gyakorlatilag ez is teljesülhetne. „A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház orvosainak tíz százalékát érinti a szabályozás, összesen negyvennégyen jelezték, tovább folytatnák a munkát. Főigazgatóként minden esetben indokoltnak tartottam a kérést, elsősorban szakmai okokból” – mondta.

Közben – lapinformációk szerint – a kérelmekről a végső döntés mellett a teljes ügymenetet Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez utalnák, ezt a lap megkeresésére a tárcánál nem kommentálták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk