Városlista
2022. június 27, hétfő - László

Hírek

2020. Január 31. 18:01, péntek | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Az Egyesült Államok nem vonul ki teljesen Afrikából

Az Egyesült Államok nem vonul ki teljesen Afrikából

Az Egyesült Államok nem vonul ki teljesen Afrikából - jelentette ki Mark Esper amerikai védelmi miniszter csütörtöki sajtókonferenciáján.

A tárcavezető megerősítette, hogy az Egyesült Államok felülvizsgálja az amerikai jelenlétet szerte a világban, mert az amerikai védelmi minisztérium célja e jelenlét kiegyensúlyozása a világ több térségében.

Esper úgy fogalmazott: Washingtonnak elsősorban a Kína és Oroszország felől érkező, szerinte a korábbiaknál erőteljesebb fenyegetésekre kell válaszolnia. De leszögezte: ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben kivonná katonáit az afrikai kontinensről. Hozzátette ugyanakkor: még nem született végleges döntés az ügyben.

Az amerikai védelmi miniszter a hét elején folytatott megbeszéléseket Washingtonban Florence Parly francia védelmi miniszterrel. Parly akkor azt szorgalmazta, hogy az amerikai kormányzat továbbra is támogassa a francia erőfeszítéseket a Szahel-övezetben a dzsihadisták elleni harcban. Mint mondta: "butaság lenne" az amerikai hozzájárulás csökkentése a térségben, mert az amerikai részvételnek még a csökkentése is "súlyosan korlátozná a terroristák elleni hadműveletek hatékonyságát".

Esper és a sajtótájékoztatón résztvevő Mark Millay tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője kitért az iraki katonai támaszpontok ellen végrehajtott januári iráni támadások amerikai katonasebesültjeire is. Donald Trump amerikai elnök először ugyanis azt nyilatkozta, hogy az iráni akcióknak nem volt amerikai sebesültjük, majd később kifejtette: úgy tudja, a katonák fejfájásra és enyhébb tünetekre panaszkodtak. Esper és Millay megerősítette: 50 katonát ápolnak agysérüléssel, de valamennyiüket enyhébb károsodás érte. Bár - tette hozzá Millay - az állapotuk változékony.

Trump korábbi szavaira visszatérve Esper elmondta: beszélt az elnökkel."Nagyon szívén viseli valamennyi katonánk egészségét és jólétét, s különösen azokét, akik Irakban teljesítenek szolgálatot" - mondta. Hozzáfűzte, hogy az elnök "tisztában van az ilyen sebesülések jellegével".

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 26. 09:09, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma több mint 543,3 millió, a halálos áldozatoké 6,328 millió a világon

A világon 543 311 053 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 328 520 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint.

2022. Június 26. 06:00, vasárnap | Külföld

Franciaországban alkotmányba foglalnák a terhességmegszakítás jogát

A francia kormány támogatja azt a törvényjavaslatot, amely alkotmányba foglalná a terhességmegszakítás jogát - jelezte Elisabeth Borne francia miniszterelnök szombaton.

2022. Június 25. 11:08, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma csaknem 543 millió, a halálos áldozatoké 6,327 millió a világon

A világon 542 897 046 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 327 812 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.

2022. Június 24. 18:04, péntek | Külföld

Belga miniszterelnök: nehéz tél elé nézhet Európa

Várhatóan nehéz télre kell készülnie Európának, a gazdasági problémák megoldására közös európai válaszokat kell találni