Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2013. Július 25. 08:20, csütörtök | Belföld
Forrás: COMPRESS Budapest | Bécs Város Képviseleti Irodája

Bécsi kiruccanás Afrikába

Bécsi kiruccanás Afrikába

Tíz nap a forró afrikai hangulat jegyében: szakadatlan napsütést és Bécs legvidámabb fesztiválját ígérik az Afrika-napok szervezői július 26-tól augusztus 4-ig az osztrák fővárosban.

A bécsi Dunasziget immáron kilencedik alkalommal öltözik Afrika színeibe és mutatja be a kontinens gasztronómiai jellegzetességeit, zenéjét, táncait és művészetét.
Az Afrika-napok megrendezése Münchenben indult 2004-ben, de hamar elérte Bécs városát is. „Bécs egy metropolisz, ahol nagy az afrikai közösség. Kézenfekvő volt ide is elhozni a fesztivált, hogy elősegítse a kultúrák közötti békés együttélést” – vélekedett az afrikai gyökerekkel rendelkező német üzletember, Medhat Abdelati. A gondolatot rövidesen tettek követték: 2005 óta minden évben megrendezik a bécsi Afrika-napokat.

Július 26-tól tíz napon át 40 ezer négyzetméteren összesen ezer kiállító és művész képviseli majd a kontinens kultúráját, legyen szó tipikus ételekről, italokról, kávéspecialitásokról, hajfonatokról vagy dobpergésről. Különösen izgalmasnak ígérkezik az afrikai bazár, ahol az érdeklődők a kuszkuszon kívül olyan ételekkel is megismerkedhetnek mint az akara, dundun, imboga és a lengalenga. Az afrikai sörsátorban kongahangzás mellett kóstolhatjuk az afrikai borokat, koktélokat, teákat, kávékat és természetesen a jellegzetes söröket is. Rachid Alexander különleges táncaival az orientális ritmusok világába vezeti be a nézőket, Shurel a karib táncokat mutatja be a Ghana Mistrel kórus pedig a gánai ősi dalok világát hozza vissza egy koncert erejéig. A fesztivál záróakkordja pedig idén is a világhíres Jamaram együttes koncertje lesz.

Mindezt szponzorok és közpénzek nélkül, hogy a fesztivál teljesen függetlenül mutassa be a kontinens kultúráját. A művészek gázsiját, akik között olyan neveket találunk, mint a Mallow Mood – az afrikai reggae egyik legismertebb bandája – vagy az ugandai énekesnő-forradalmár Jenny Bell, a belépőjegyek bevételéből állják. A város ettől függetlenül pártolja a fesztivált: „Afrika számomra egy hihetetlenül lenyűgöző kontinens. A mindennapi problémák ellenére rengeteg életörömre, melegségre és szivélyességre lelhetünk itt. Érdemes megragadni a lehetőséget, hogy a Dunaszigeten megrendezett Afrika-napokon jobban megismerjük a kontinenst és az ott élő embereket és hogy felfedezzük a saját Afrikánkat” – vélekedik Renate Brauner, Bécs Város polgármester-helyettese.

A programok délután 2 óra után kezdődnek, a belépőjegy ára előadótól függően 8 és 25 euró között van. Egy 10 napos bérlet 60 euróba kerül. A hétfői (2013. július 29.) nyílt napon az érdeklődők ingyen ismerkedhetnek a kontinenssel.

További információk a fesztiválról: wien.afrika-tage.de
Copyright fotók: wien.afrika-tage.de

Címkék: afrika, bécs, kultúra

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 14. 16:02, vasárnap | Belföld

Légtérberepülést tart hétfőn a honvédség Budapest egén

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.

2022. Augusztus 14. 15:01, vasárnap | Belföld

Erdőkért felelős államtitkár: ezután is szabályozott keretek között fog zajlani a fakitermelés

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ugyanúgy ellenőrizni fognak minden fakitermelést, mint eddig

2022. Augusztus 14. 14:09, vasárnap | Belföld

Most kell nagyon odafigyelni erre!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.

2022. Augusztus 14. 11:03, vasárnap | Belföld

Túrázót ért baleset a Mátyás-hegyi barlangban

Négy óra alatt hozták fel a Mátyás-hegyi barlangból azt a nőt, aki egy vezetett túrán sérült meg szombaton - írta a Magyar Barlangi Mentőszolgálat az MTI-nek küldött közleményében.