Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Augusztus 02. 11:40, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Berlusconi és az olasz kormány sorsát találgatja az olasz sajtó

Berlusconi és az olasz kormány sorsát találgatja az olasz sajtó

A Silvio Berlusconira kiszabott semmítőszéki ítélet végrehajtásának dátumát számolgatták a pénteki olasz napilapok, amelyek szerint a Szabadság Népe elnökének börtönbüntetése megpecsételte a római kormány sorsát is.

Az olasz semmítőszék csütörtökön megerősítette a volt kormányfőre adócsalás miatt másodfokon kiszabott négy év börtönt, de elvetette azt, hogy a politikust eltiltsák a közhivatal viselésétől, és a másodfokú bíróságra utalta vissza a kiegészítő büntetés újratárgyalását. Mindez azt jelenti, hogy Berlusconit nem fosztják meg szenátusi mandátumától, amíg a másodfokú bíróság nem dönt ismét a közhivataltól való eltiltás időtartamáról. A négy év börtönből hármat automatikusan elengednek egy korábbi amnesztiatörvény értelmében. Ezután pedig Silvio Berlusconi - mivel 70 évesnél idősebb és még nem volt büntetve - dönthet arról, hogy a börtön helyett egy év házi őrizetet vagy közhasznú munkavégzést választ.
Egy adócsalásért jogerősen elítélt embernek el kell hagynia a politikát. Az olasz politika vitathatatlan főszereplőjének számító Berlusconit azonban nehéz félretenni - hangoztatta a Corriere della Sera című lapnak nyilatkozva Antonio Gibelli, a genovai egyetem történelemprofesszora, aki könyvet írt Berlusconiról. Gibelli szerint Berlusconi válaszul minden erejével áldozatként fogja magát feltüntetni, amivel az utóbbi húsz évben már pártot alapított, és többször választást is nyert.
A konzervatív napilap szerint nem véletlen, hogy Berlusconi most jelentette be a Forza Italia (Hajrá Olaszország) újraindítását, ami után "nem tudni, meddig tart még a római kormány" - írta a Corriere, amely szerint az ítélet automatikus, heteken belüli következménye lesz, hogy a szenátor Berlusconit kizárják a római parlament felsőházából, megfosztják útlevelétől, és hat évig nem vehet részt politikai választásokon. Berlusconi nevét is le kell venni a PdL logójáról.
Más számítások szerint azonban a Berlusconival szembeni ítélet nem hetek, hanem hónapok múlva lesz csak végrehajtható.
A Corriere érzelemmel és büszkeséggel telinek tartotta Berlusconi csütörtök éjszakai videoüzenetét, amelyben ártatlanságát és politikai kitartását hangsúlyozta.
Berlusconi videója tele volt haraggal - véli a balközép La Repubblica. A napilap szerint az ítélet október közepétől válhat végrehajthatóvá. Ekkorra rendelheti el a bíróság Berlusconi házi őrizetét vagy közhasznú munkavégzését, és ekkora szavazhatja meg mentelmi jogának felfüggesztését is a szenátus illetékes bizottsága. A Demokrata Párt (PD) erre fog szavazni, ami egyenlő a PD-PdL koalíció felborításával - hangoztatta a La Repubblica. Az újságnak Pippo Civati PD-politikus azt mondta, hogy a kormánytöbbség fenntarthatatlanná vált, a parlament ősszel még szavazza meg a választási reformot, és "utána menjünk ismét az urnákhoz".
Feltámadok - utalt Berlusconi reakciójára a Libero. A jobbközép napilap szerint még nem tudni, "ki nevet a végén": a Letta-kormány beleremegett Berlusconi elítélésébe, a PdL egyelőre nyugodt, de két PdL-államtitkár, Michaela Biancofiore és Gianfranco Micciché máris felajánlotta lemondását parlamenti mandátumáról.
Berlusconinak nincsen vége. Az igazságot fejezték le - írta a Berlusconi család által birtokolt Il Giornale. Az újság hangsúlyozta, hogy az olasz ügyészség húsz éve üldözi Berlusconit. A lap méltatlannak nevezte a külföldi sajtó éljenzését az ítélet miatt. Az Il Giornale főszerkesztője a SkyTG24 hírtelevíziónak kifejtette: a Forza Italia Berlusconival születik újra, de talán nem Silvióval, hanem lányával, Marinával.
A jobbközép sajtó szerint az ítélet a kormányt zárta csapdába, ezért igyekezett azonnali közleményekkel a "kormányt menteni" Giorgio Napolitano elnök és Enrico Letta kormányfő is.
Elítélték a bűnözőt. A kormány élőhalott - szólt az Il Fatto Quotidiano címoldala. A balközép újság a Berlusconira a következő hónapokban váró további hat bírósági ítéletre emlékeztetett.
A La Stampa szerint a Berlusconi-korszak az ítélettel lezárult. "Berlusconinak ki kellene mondania a vége szót, de videoüzenete azt mutatta, hogy ő ezt még nem értette meg" - jegyezte meg a torinói napilap, attól tartva, hogy a "számlát a végén az országnak kell megfizetnie". A La Stampának nyilatkozó Franco Coppi Berlusconi védőügyvédje "bírósági tévedésről" beszélt, és bejelentette, hogy az európai bíróságokon keresnek jogorvoslatot.
A piacok az új olasz választásoktól tartanak - kommentált az IlSole24Ore gazdasági napilap.
Az olasz sajtó szerint Berlusconi a házi őrizetet fogja választani, és még nem tudni, melyik palotájában akarja majd letölteni ezt az időt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése