Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 04. 12:05, szerda | Belföld
Forrás: hajdupress.hu/MTI

Beszólt a francia külügyminiszter: itt a magyar válasz!

Beszólt a francia külügyminiszter: itt a magyar válasz!

A Külügyminisztérium visszautasítja francia külügyminiszter keddi nyilatkozatát, amelyben az új alaptörvénnyel kapcsolatban megkérdőjelezi, hogy Magyarországon tiszteletben tartják az uniós tagállamok közös alapelveit.

A tárca szerint Alain Juppé kijelentése nem felel meg a két ország hagyományosan baráti kapcsolatának.

"A Külügyminisztérium határozottan visszautasítja Alain Juppé francia külügyminiszter keddi nyilatkozatát, amelyben a január 1-jén hatályba lépett alaptörvénnyel kapcsolatban megkérdőjelezi az uniós tagállamok közös alapelveinek, a jogállamiságnak és a demokratikus alapértékeknek a tiszteletben tartását Magyarországon" - olvasható a tárcának az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint kifejtik: az alaptörvénnyel és a sarkalatos törvényekkel kapcsolatos konkrét aggályok tisztázására a magyar kormány folyamatos párbeszédet folytat az európai intézményekkel és különböző nemzetközi szervezetekkel.

A kommüniké szerint Alain Juppé nyilatkozata "nem felel meg a két ország hagyományosan baráti kapcsolatának, és nem illik bele a Magyarország és Franciaország közötti konzultációs folyamatba".

A francia külügyminiszter kedden a francia állami televízió 1-es csatornájának nyilatkozva azt mondta: "problémás a helyzet ma Magyarországon", ahol új alkotmány lépett életbe, konszolidálva Orbán Viktor konzervatív miniszterelnök hatalmát. Az Európai Bizottság feladata ellenőrizni, hogy az új alkotmány szövege tiszteletben tartja-e az Európai Unió országainak közös értékeit, vagyis a jogállamiságot, valamint a demokratikus alapértékeket - fűzte hozzá Alain Juppé.

A francia diplomácia vezetője nyilatkozatában úgy fogalmazott: "Mára problémák merültek fel, és mi arra kérjük az Európai Bizottságot, tegye meg a szükséges kezdeményezéseket annak érdekében, hogy ezeket az alapelveket tiszteletben tartsák mindenütt, beleértve Magyarországot is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.