Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. December 12. 13:07, vasárnap | Bulvár
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Bírságot kapott az RTL Klub és a TV2

Bírságot kapott az RTL Klub és a TV2

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa összesen több mint 8 millió forint bírságot rótt ki az RTL Klubra és a TV2-re egy-egy műsoruk rossz korhatár-besorolása miatt.

A testület nem megfelelő korhatár-besorolás és nem jó időpontban való sugárzás miatt rótt ki összesen több mint hatmillió forintos bírságot az RTL Klub, és összesen 1,91 millió forintot a TV2 szolgáltatójára - közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága szombaton az MTI-vel.

Azt írták, hogy mindkét szolgáltató 16-os korhatár-besorolás helyett 12-es korhatári kategóriában, továbbá nem a megfelelő, 21 és 5 óra közötti sávban tette közzé egy adott műsorát.

Az RTL Klub a Házasodna a gazda című sorozat egyik epizódját 21 óra előtt sugározta úgy, hogy abban szexualitásra utaló párbeszédek és képsorok jelentek meg. A TV2 pedig a Csapdába csalva című műsort adta délelőtt 11 óra körül annak ellenére, hogy abban a szereplők a céljaik eléréséhez igénybe vett könnyű, valamint törvénytelen pénzkereseti lehetőségeket a következmények, veszélyek ismertetése nélkül mutatták be.

Ezek mind negatív hatással lehetnek a 12-16 éves korosztály tagjainak személyiségfejlődésére, ami ellentétes a gyerekvédelmi szabályokkal - sorolták a közleményben.

Hozzátették, hogy a Hegyvidék Televízió szolgáltatóját burkolt reklámozás miatt figyelmeztette a tanács, amiért az ÉPI-TECH Magazin szeptemberi adásaiban a műsorban bemutatott építőipari vállalkozásokról öt alkalommal olyan többletinformációkat tett közzé, amelyek a reklámokra jellemző módon segítették a népszerűsítést.

A tanács eredményt hirdetett a Sopron 104,6 MHz és a Komló 91,4 MHz helyi médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásokban: mindkét esetben az egyedül pályázó Katolikus Rádió Zrt. a nyertes.

A testület elvégezte a Debrecen 104,6 MHz körzeti, a Székesfehérvár 99,8 MHz és a Tatabánya 102,5 MHz helyi médiaszolgáltatási lehetőségek kereskedelmi jellegű, valamint a Törökszentmiklós és a Berettyóújfalu telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek használatára kiírt pályázati eljárásokban a beérkezett pályázati ajánlatok alaki vizsgálatát.

A debreceni médiaszolgáltatási lehetőség tekintetében a Best Radio Kft.-t, a törökszentmiklósinál a Rádió Horizont Kft.-t, míg a berettyóújfalui pályázati eljárásban Halics Attila Miklóst vette nyilvántartásba a grémium. A székesfehérvári és a tatabányai médiaszolgáltatási lehetőség használatára irányuló pályázati eljárásokban hiánypótlásra szólította fel a tanács a mindkét lehetőségre pályázó Radio Plus Kft-t. Mindegyik esetben egyedül pályáztak a szolgáltatók - írták.

Közölték azt is, a Székesfehérvár telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi használatára kiírt pályázat eredménytelen lett, ugyanis az egyedüli induló pályázata tartalmilag érvénytelen volt.

A testület a szolgáltató kérelmére jóváhagyta, hogy a Mária Rádió bővítse a Monor 106,3 MHz + Gyál 98,9 MHz + Dabas 97,5 MHz médiaszolgáltatási jogosultságának vételkörzetét a Pécel 91,7 MHz médiaszolgáltatási jogosultságával december 15-től.

Szintén szolgáltatói kérelemre járult hozzá a grémium ahhoz, hogy a Budapest 103,9 MHz körzeti rádiós frekvencia pályázati eljárásában nyertes kereskedelmi rádió az állandó megnevezését FM 103.9 - A ROCK-ra módosítsa.

A közlemény szerint a testület elfogadott egy tájékoztató dokumentumot a látássérültek médiabefogadását segítő audionarráció ellenőrzéséről is 2021 harmadik negyedévében, ebből kiderül, hogy az akadálymentesítési kötelezettség alá tartozó szolgáltatások - az RTL Klub, a TV2 és a Duna Televízió - mind eleget tettek a szükséges követelményeknek.

Az előírások szerint 2022 szeptemberétől a 18.30 és 21.30 óra között sugárzott, hazai gyártású filmalkotásokat a látássérült nézők számára is hozzáférhetővé kell tenni.

Az NMHH szerint a szolgáltatók jellemzően saját gyártású műsoraik aktuális epizódját látták el audionarrációval.

"Bár stílusban, pontosságban és a részletek szemléletes ábrázolásában az egyes csatornák segédlete között különbség mutatkozott, mindhárom médiaszolgáltató érintett programjaiban a narráció alapján a tartalom követhetőnek számított" - fogalmaztak a közleményben.

Azt írták, a médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is - a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.