Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. November 06. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti, pixabay

Célirányosan ellenőrzi a védelmi intézkedések betartását a rendőrség

Célirányosan ellenőrzi a védelmi intézkedések betartását a rendőrség

A rendőrség célirányosan is ellenőrizni fogja a bevezetett védelmi intézkedések betartását, például csoportképző helyeken, tereken, éjszaka is nyitva tartó boltok környezetében

- mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf alezredes felidézte: csütörtökön 0 órától éjszakai kijárási korlátozás lépett életbe, ennek értelmében éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, tartózkodási helyén, szálláshelyén tartózkodni. Csak munkavégzés, a munkahelyre közlekedés, onnan hazautazás vagy egészségkárosodással, életveszéllyel, súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, illetve életvédelmi céllal megengedett éjfél és reggel 5 óra között az utcán tartózkodni.

Hozzátette: a rendőrség fokozottan ellenőrzi a korábbi és az új védelmi intézkedések betartását, és szabálytalanság esetén súlyosan szankcionálja a mások egészségét veszélyeztetőket.

Bejelentette: csütörtöktől elérhetővé teszik a koronavírus.gov.hu portálon a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos rendőri intézkedések táblázatát, amely országos, gördülő, összintézkedési adatokat tartalmaz. Részét képezi ennek az adattáblának az üzletekben, vendéglátó- és szórakozóhelyeken végrehajtott rendőri intézkedések száma is.

Emlékeztetett: hétfőtől a rendőrség kereskedelmi hatósági jogkört kapott, amely lehetővé teszi az ellenőrzéseket az üzletekben, és akár bezárással is sújthatja azokat a helyeket, amelyek nem tartják be a védelmi szabályokat. Szerdán két kereskedelmi egység üzemeltetőjét részesítették figyelmeztetésben, három üzemeltetőt sújtottak bírsággal, két üzletet pedig bezárattak három napra.



A két bezárt üzlet közül az egyik a főváros XVII. kerületében van: egy pékségben az eladó úgy szolgált ki négy vásárlót is, hogy egyáltalán nem viselt maszkot. A rendőri intézkedés során sem ismerte el, hogy szabálysértést követett el, ezért feljelentették, az üzemeltetővel pedig közölték hogy három napra bezáratják a pékséget.

A másik eset Csongrád-Csanád megyében, Sándorfalván történt. Ott egy italboltban a pultos nem viselt maszkot, az egyik vendégnek pedig, aki akkor éppen nem fogyasztott sem ételt, sem italt, az állára volt húzva a maszk. Mindkettőjükre helyszíni bírságot szabtak ki, az italkimérést pedig három napra bezárták. Emellett az üzemeltetőre is bírságot szabtak ki - tette hozzá.

Gál Kristóf arra kérte a kereskedelmi egységek üzemeltetőit, hogy vendégeikkel, vásárlóikkal tartassák be a szabályokat. A rendőrség ezekre az ellenőrzésekre is nagy hangsúlyt fektet, súlyos szabálytalanság esetén a legszigorúbb szankciót fogja alkalmazni, és bezáratja az üzletet - hangsúlyozta.

Mivel az éjszakánkénti kijárási korlátozások szerda éjféltől léptek életbe, az első nap adatairól pénteken fog tudni beszámolni - jelezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.