Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Június 07. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Csaknem negyven Munkácsy-alkotás érkezett Szegedre

Csaknem negyven Munkácsy-alkotás érkezett Szegedre

A közelmúltban zárult, nagy sikerű bécsi Munkácsy-kiállítás helyszínéről, a Künstlerhausból csaknem negyven alkotás érkezett szerdán a szegedi Kultúrpalotába, ahol a Múzeumok éjszakáján nyílik kiállítás a festő műveiből.

A csaknem 7 milliárd forintos biztosítási értékű műkincseket rendőri felügyelet mellett szállították a Tisza-parti városba.
Rákay Philip, a Munkácsy Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy a június 23-tól október közepéig látható tárlat értékes és szép szeletet mutat be Munkácsy Mihály életművéből. A kiállított alkotások között szerepel a festő egyik legjelentősebb művének tartott Golgota, melyet eddig még nem láthatott Szegeden a közönség.
A Pákh Imre gyűjteményéből a szegedi tárlaton bemutatott több mint harminc alkotás között látható majd két olyan festmény is - az 1882-ben festett Olvasó nő és a 1888-89-ben készült Hímző leány -, amelyet korábban még nem mutattak be magyarországi kiállításon.
Rákay Philip hangsúlyozta, az alapítvány igyekszik tenni azért, hogy a sikeres bécsi kiállítást követően Európa más városaiban és a tengeren túl is megismerhesse Munkácsy Mihály művészetét a közönség.
A szegedi tárlat átfogó anyaga érdekes és sokszínű: a Pákh-gyűjtemény mellett öt festményt a Magyar Nemzeti Galéria kölcsönöz a kiállításra, három alkotást - a Honfoglalás színvázlatát és szénvázlatát, valamint a Tálcás lányt - a Móra Ferenc Múzeum saját gyűjteményéből mutatnak be a Kultúrpalotában. A szegedi és a Tisza-parti városba ellátogató közönség békéscsabai múzeumból származó fotográfiák segítségével bepillanthat Munkácsy Mihály párizsi műtermébe, és megismerheti a festő baráti körét is.

Munkácsy Mihály Merengő nő kutyával

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton