Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Április 09. 07:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Csalásért ítélték el egy fogyasztói csoport működtetőit Székesfehérváron

Csalásért ítélték el egy fogyasztói csoport működtetőit Székesfehérváron

A Székesfehérvári Járásbíróság 44 vádlott bűnösségét állapította meg pénteki elsőfokú, nem jogerős ítéletében egy olyan csalássorozat ügyében,

amelyben a fogyasztói csoportokat működtető vádlottak mintegy 3300 embert károsítottak meg. A Székesfehérvári Városi Ügyészség a fogyasztói csoport működtetésére létrejött cég tényleges irányítói, az üzletkötők oktatásában, irányításában, felügyeletében résztvevők, továbbá az üzletkötők ellen emelt vádat.

A bíróság a 2005 óta tartó eljárás végén az elsőrendű vádlott felelősségét felbujtóként elkövetett, 1219 rendbeli csalás bűntettében, illetve vétségében, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettében állapította meg. A másodrendű vádlottat bűnösnek mondta ki 1217 rendbeli csalásban, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettében, szintén felbujtóként. Mindkét vádlottat két év - öt év próbaidőre felfüggesztett - börtönre ítélte.

A többi vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre, pénzbüntetésre, próbára bocsátásra ítélték vagy megrovásban részesítették. A vádlottakkal szemben több mint 20 millió forint vagyonelkobzást rendeltek el, továbbá több mint 2 millió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték őket.

A bíróság kétszáz tárgyalási napot tartott az ügyben. Csak a nyomozás során keletkezett iratanyag több mint tízezer oldalt tett ki, ezt egészítették ki a tárgyalási, a tanúkihallgatási jegyzőkönyvek és az egyéb iratokból álló, több ezer oldalas írásos anyag.

A vád szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott 1999-ben és 2002-ben is céget alapított. A cégek fő tevékenysége a cégbejegyzés szerint üzletviteli tanácsadás, ténylegesen azonban fogyasztói csoportok szervezése és működtetése volt. Az ország egész területén fiókirodákat nyitottak, üzletkötőket vettek fel, különböző helyi és regionális sajtótermékekben hirdetéseket adtak fel.

A vád szerint a vádlottak hitelt kínáltak a sértetteknek, akik azonban nem kaptak teljes körű, korrekt tájékoztatást a szerződéskötés előtt. Elhallgatták előlük, hogy a cég vásárlói csoport szervezésével foglalkozik, és hogy az igényelt összeghez csak 1-5-10 év múlva jutnak hozzá, ha a közgyűlésen kiválasztják őket, és nincs is erre elegendő pénzük. A vádlottak jogtalan haszonszerzés végett megtévesztették a sértetteket, akiktől nyugta ellenében "szerződéskötési, megbízási díjat, törlesztőrészleteket" vettek át, és ezzel kárt okoztak nekik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.