Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. December 14. 16:15, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Csődközeli helyzetbe sodorná Nagy-Britanniát a kemény Brexit

Csődközeli helyzetbe sodorná Nagy-Britanniát a kemény Brexit

Az egyik legismertebb brit nagyvállalkozó szerint csődhöz közeli helyzetbe sodorhatná Nagy-Britanniát a kemény Brexit, vagyis az, ha a brit EU-tagság megállapodás nélkül, szabályozatlan körülmények közepette szűnne meg.

Sir Richard Branson, a több mint négyszáz vállalatból álló Virgin nemzetközi cégbirodalom alapítója a BBC televíziónak nyilatkozva pénteken kijelentette: Theresa May miniszterelnök is elismerte, hogy ha Nagy-Britannia az ő Brexit-stratégiája alapján lépne ki az EU-ból, az sem járna a brit EU-tagsághoz mérhető előnyökkel, és a kormányfő is azt vallja, hogy "a kemény Brexit teljes katasztrófa lenne" a brit nép számára.

Branson szerint a kemény Bexit a Virgin-csoport több tagvállalatát is "megtorpedózná", és hatalmas károkat okozna a konglomerátumnak.

A nagyvállalkozó kijelentette: reméli, hogy végül "a józan ész kerekedik felül".

A konzervatív párti brit kormány átfogó megállapodást ért el az Európai Unióval a Brexit feltételrendszeréről, ám az egyezmény jóváhagyásához messze nincs meg a többség a londoni alsóházban, elsősorban a tory frakció keményvonalas Brexit-táborának ellenállása miatt. E frakciócsoport azt a tartalékmegoldást ellenzi a leghevesebben, amely az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés visszaállításának elkerülését szolgálná. E mechanizmus alapján az Egyesült Királyság és az EU vámuniós viszonyrendszerben maradna, ha nem sikerülne időben olyan szabadkereskedelmi megállapodást kidolgozni, amely a határellenőrzés felújítását feleslegessé tenné.

A kilépési megállapodásról a londoni alsóháznak kedden kellett volna szavaznia, de Theresa May előző nap elhalasztotta a voksolást, éppen azért, mert a határellenőrzés elkerülésére szolgáló megoldás feletti súlyos nézeteltérések miatt reménytelen lett volna a Brexit-egyezmény elfogadtatása. Új szavazási időpont egyelőre nincs, a jelenlegi helyzet alapján az Egyesült Királyság viszont március 29-én kilép az EU-ból, akkor is, ha addig nem lép életbe a Brexit-feltételekről szóló megállapodás.



Theresa May az e héten tartott évzáró EU-csúcson jogi érvényű biztosítékokat szeretett volna kapni az uniós vezetőktől arra, hogy a tartalékmegoldás csak átmeneti időre lenne életbe léptethető, ám a értekezletről kiadott közlemény csak általánosságban megfogalmazott törekvést tartalmaz erre.

Sir Richard Branson a pénteki BBC-interjúban kijelentette: még két évvel ezelőtt is a brit hazai össztermék (GDP) növekedési lendülete volt a legerősebb Európában, mára viszont a leggyengébbé vált, jóllehet a kemény Brexit még be sem következett.

A Virgin-vállalatcsoport alapítója szerint mára teljesen világossá vált, hogy rengeteg brit vállalat menne tönkre, és Nagy-Britannia is csődközeli helyzetbe kerülne kemény Brexit esetén.

Hozzátette: ismét a választók kezébe kell adni a döntést arról, hogy Nagy-Britannia a két évvel ezelőtti EU-népszavazás óta ismertté vált tények tudatában is kilépjen-e az EU-ból.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott referendumon a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

A kemény Brexit növekedési kockázatára gazdasági szakértők már részletes számításokkal is felhívták a figyelmet.

A National Institute of Economic and Social Research (NIESR) nevű tekintélyes londoni gazdasági-társadalmi kutatóközpont legutóbbi tanulmánya szerint ha megállapodás híján az EU-val folytatott brit kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere lépne életbe - ami vámok és vámvizsgálatok megjelenését jelentené a jelenleg teljesen akadálymentes kétoldalú kereskedelemben -, a brit hazai össztermék értéke 2030-ra 4,93 százalékkal lenne alacsonyabb annál a szintnél, amelyet az akadálytalan kereskedelem folytatódása esetén arra az évre a brit gazdaság elérhetne.

A Bank of England számos forgatókönyvet vizsgáló 87 oldalas friss tanulmánya szerint a teljesen szabályozatlan kilépésre kidolgozott legrosszabb stresszhelyzeti szimulációs modellek arra vallanak, hogy a brit GDP-érték e forgatókönyv-változat esetén 8 százalékkal zuhanna. A brit jegybank szakértői szerint ez összeomlásszerű recessziónak felelne meg.

Címkék: brexit, Nagy-Britannia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése