Városlista
2023. december 3, vasárnap - Ferenc

Hírek

2011. Szeptember 22. 14:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Csökkenhet az alapvető élelmiszerek adókulcsa

Csökkenhet az alapvető élelmiszerek adókulcsa

Csökkentené az alapvető élelmiszerek áfakulcsát a kormány, a tizennyolc százalékkal adózó tej és pékáruk mellé vélhetően más, a mindennapi étkezéshez szükséges termékek kerülnek.

Azt azonban, hogy mely termékkörre vonatkozik a kedvezmény, még nem tudni – írja a Magyar Hírlap.

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője a Magyar Televízióban azt mondta, hogy néhány termék, illetve termékkör átkerül a tizennyolc százalékos, kedvezményes áfakulcs alá, azonban, hogy pontosan melyekről van szó, nem tudni. Mint jelezte: a témában a nemzetgazdasági miniszter tesz javaslatot, s abból kiderül majd, hogyan szélesítik ki a kedvezményes adózású élelmiszerek körét. Hazánkban az általános áfakulcs huszonöt százalék, a kormány múlt heti bejelentése szerint azonban a jövő évtől két százalékkal, huszonhét százalékra emelkedik. A kedvezményes adókulcs alá ma a többi között a tej és a pékáruk tartoznak.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára üdvözlendőnek tartja Szijjártó Péter bejelentését. Ugyanakkor szerinte alaposan meg kell fontolni, mely termékekre vonatkozzon a kedvezményes áfakulcs. „A legalapvetőbb áruk esetében – mint a tej, a kenyér, a burgonya és néhány húsféle – megfontolandó lenne az ötszázalékos adókulcs, a tizennyolc százalékos keretbe pedig a mindennapi étkezés további leggyakoribb termékeinek kellene bekerülniük” – magyarázta a főtitkár. Szerint az áfacsökkentés nem jelentene veszélyt a költségvetésre, bár átmenetileg okozna némi bevételkiesést az államkincstárnak. Hosszabb távon azonban – a gazdaság kifehéredése és a kereslet élénkülése miatt – busás bevételt eredményezne. Mint mondta: a huszonhét százalékos áfát a hazai kereskedelem minden bizonnyal nem bírja el, ezért könnyítésre van szükség.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 02. 13:35, szombat | Belföld

Paloznaki Jazzpiknik: Morcheeba és Brand New Heavies is lesz

A Brand New Heavies, a Morcheeba, Tony Hadley (ex-Spandau Ballet) és a Son Mieux is koncertet ad a Paloznaki Jazzpikniken, amelyet 2024. augusztus 1-től 3-ig rendeznek.

2023. December 02. 13:32, szombat | Belföld

Időkapszulát és egy 122 éves levelet találtak az eleki templom kupolájában

Időkapszulát és az egykori esperes-plébános 122 éve írt levelét találták meg a Sarlós Boldogasszony-templom kupolájában a Békés vármegyei Eleken.

2023. December 02. 06:00, szombat | Belföld

Novák Katalin: a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség

A család nem oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak, a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség

2023. December 02. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor: szertefoszlott az a mítosz, hogy uniós forrás nélkül nem boldogul egy európai uniós tagállam

Szertefoszlott az a mítosz, hogy az európai gazdaságban uniós tagállam uniós pénz nélkül nem tud boldogulni