Városlista
2023. február 9, csütörtök - Abigél

Hírek

2011. Szeptember 22. 14:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Csökkenhet az alapvető élelmiszerek adókulcsa

Csökkenhet az alapvető élelmiszerek adókulcsa

Csökkentené az alapvető élelmiszerek áfakulcsát a kormány, a tizennyolc százalékkal adózó tej és pékáruk mellé vélhetően más, a mindennapi étkezéshez szükséges termékek kerülnek.

Azt azonban, hogy mely termékkörre vonatkozik a kedvezmény, még nem tudni – írja a Magyar Hírlap.

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője a Magyar Televízióban azt mondta, hogy néhány termék, illetve termékkör átkerül a tizennyolc százalékos, kedvezményes áfakulcs alá, azonban, hogy pontosan melyekről van szó, nem tudni. Mint jelezte: a témában a nemzetgazdasági miniszter tesz javaslatot, s abból kiderül majd, hogyan szélesítik ki a kedvezményes adózású élelmiszerek körét. Hazánkban az általános áfakulcs huszonöt százalék, a kormány múlt heti bejelentése szerint azonban a jövő évtől két százalékkal, huszonhét százalékra emelkedik. A kedvezményes adókulcs alá ma a többi között a tej és a pékáruk tartoznak.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára üdvözlendőnek tartja Szijjártó Péter bejelentését. Ugyanakkor szerinte alaposan meg kell fontolni, mely termékekre vonatkozzon a kedvezményes áfakulcs. „A legalapvetőbb áruk esetében – mint a tej, a kenyér, a burgonya és néhány húsféle – megfontolandó lenne az ötszázalékos adókulcs, a tizennyolc százalékos keretbe pedig a mindennapi étkezés további leggyakoribb termékeinek kellene bekerülniük” – magyarázta a főtitkár. Szerint az áfacsökkentés nem jelentene veszélyt a költségvetésre, bár átmenetileg okozna némi bevételkiesést az államkincstárnak. Hosszabb távon azonban – a gazdaság kifehéredése és a kereslet élénkülése miatt – busás bevételt eredményezne. Mint mondta: a huszonhét százalékos áfát a hazai kereskedelem minden bizonnyal nem bírja el, ezért könnyítésre van szükség.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 08. 13:52, szerda | Belföld

Itt a várva-várt magyar sci-fi előzetese

A Műanyag égbol című film cselekmény 100 évvel előre, 2123 Magyarországára repíti a nézőt.

2023. Február 08. 13:24, szerda | Belföld

Már 16 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak

Eddig 16 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak, hamarosan pedig bővül a mentésben résztvevő magyar kontingens Törökországban - közölte Szijjártó Péter.

2023. Február 08. 13:23, szerda | Belföld

BÁV: háromszorosára nőtt a befektetési arany forgalma tavaly

Tavaly 3,3 milliárd forint értékben vásároltak az ügyfelek befektetési célú aranyat, ami a 2021-es forgalom háromszorosa; az értékesített aranytömbök mennyisége december végére elérte a 141 kilogrammot - tájékoztatta a BÁV Zrt.