Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Március 01. 15:19, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Csökkent az infarktusok száma

Csökkent az infarktusok száma

Az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a szívinfarktusos megbetegedések és halálozások száma Magyarországon - hangzott el a debreceni kardiológiai napokon megtartott sajtótájékoztatón csütörtökön a cívisvárosban.

Édes István kardiológus professzor kiemelte: míg az 1990-es években évente 15 ezren haltak meg szívinfarktusban, jelenleg 5-6 ezren halnak meg évente ebben a betegségben.

Csanádi Zoltán professzor, a Debreceni Egyetem (DE) kardiológiai és szívsebészeti klinikájának igazgatója szerint a szív-katéteres laboratóriumok országos hálózatának kialakítása nagyban hozzájárult az eredményekhez, de további javulást jelentene, ha a betegek gyorsabban hívnának mentőt és fordulnának szakemberhez.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar emberek az infarktus tüneteit tapasztalva nem hívnak azonnal mentőt, sokat várnak, hogy "majd történik valami", pedig a szívizom gyógyítása szempontjából az idő fontos tényező - magyarázta a professzor.

A debreceni kardiológiai klinikán egyébként évi 600-700 akut infarktus-ellátás történik, az ambulanciájukon közel 40 ezer beteg fordul meg évente - fűzte hozzá Csanádi Zoltán.

A most 23. alkalommal megrendezett debreceni kardiológiai napokon mintegy 800 szakorvos - kardiológus, belgyógyász, háziorvos - vesz részt. Egyebek mellett áttekintik az iszkémiás szívbetegségek új prevenciós és terápiás lehetőségeit, illetve az előző év nagy európai és amerikai kardiológus kongresszusain ismertetett legfontosabb új eredményeket - jelezte Csanádi Zoltán professzor.

Címkék: debrecen, infarktus, szív

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során