Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. December 11. 17:02, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Díler házaspárt ítéltek el Szegeden

Díler házaspárt ítéltek el Szegeden

Jogerősen hat év börtön-, illetve fegyházbüntetéssel sújtott pénteken a Szegedi Ítélőtábla egy makói házaspárt, amelynek tagjai éveken át árusítottak különböző kábító hatású anyagokat otthonukban.

A bíróság bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat. A férfinak börtönben, feleségének fegyházban kell letöltenie büntetését.

A házaspár 2010 végétől 2015 márciusáig makói magánházukban hatósági engedély nélkül kábító hatású anyagokat tartalmazó növényi törmelékeket értékesített füstölőként. A vádlottak a Honvéd városrészben található házukon és közösségi oldalukon folyamatosan hirdették, hogy egész napos nyitvatartási idő mellett makói házukban "herbált" lehet vásárolni, különböző akciókkal igyekeztek a forgalmat növelni.

A 0,1 és 0,7 gramm közötti tömegű, szintetikus kannabinoidot tartalmazó csomagokat 500 és 2000 forint közötti áron értékesítették. Az elsőfokú eljárás során több fogyasztót is meghallgatott a bíróság, akadt olyan rendszeres vásárló, aki erős függőség kialakulásáról számolt be, többeknél - állításuk szerint - memóriazavar alakult ki.

Az árusított anyagot rendszeresen a posta vagy egy futárszolgálat szállította a házaspárnak, de előfordult olyan is, hogy maguk állították elő azt az interneten keresztül beszerzett alapanyagokból. Az elsőfokú tárgyalás során a férj elmondta, folyamatosan figyelemmel kísérték a jogszabály-változásokat, amennyiben egy hatóanyag tiltólistára került, azt a módosítás hatálybalépése előtt igyekeztek akciósan értékesíteni, a maradékot pedig elégették.

A házaspár ellen több eljárás is indult, háromszor tartottak náluk házkutatást. A rendőrség legutóbb 2015. március 25-én vizsgálta át a házaspár otthonát, ekkor csomagokban kiadagolt, illetve porciózásra váró zöld növényi törmeléket, valamint a kábítószer értékesítésére szolgáló eszközöket foglaltak le. A szakértői vélemény szerint a lefoglalt áru háromféle szintetikus kannabinoidot tartalmazott, melyek közül egy akkor kábítószernek, kettő új pszichoaktív anyagnak minősült.

Döntésével a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét. Benedek Tibor tanácsvezető bíró indoklása során kifejtette, a vádlottak - noha különös hangsúlyt helyeztek a legalitás látszatának fenntartására - jól tudták, nem füstölőt értékesítenek, a vevők kábítóhatása miatt vásárolják meg az árut.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni