Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Szeptember 03. 10:36, kedd | Belföld
Forrás: mti

Életfogytiglant kért az ügyészség terrorizmus miatt Haszan F. ellen

Életfogytiglant kért az ügyészség terrorizmus miatt Haszan F. ellen

Terrorizmus és emberiesség elleni bűntett miatt vádat emelt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség kedden Haszan F. ellen, aki a vádirat szerint az Iszlám Állam (IÁ) tagjaként több embert megölt 2015 májusában Homsban

– közölte a fővárosi főügyész az MTI-vel. Ibolya Tibor a közleményben azt írta, hogy a márciusban kitoloncolás közben Magyarországon elfogott 27 éves szír férfi az Iszlám Állam egy kisebb fegyveres csoportjának parancsnoka volt. Feladatai közé többek között a Szíriai Arab Köztársaság területén az alkotmányos, társadalmi és gazdasági rend megváltoztatása, az elfoglalt területeken az Iszlám Állam hatalmának kiépítése és fenntartása, a szervezet uralta területek lakosságának kivégzésekkel, kínzásokkal való megfélemlítése és a szervezethez nem csatlakozó emberek megbüntetése, megsemmisítése volt.

2015 májusában a szíriai Homs tartomány egyik városát, al Shoknit kellett elfoglalnia, az ottani, céljaikkal nem azonosuló emberekről pedig "halállistát" kellett készítenie. A lista végrehajtásáért - az IÁ felsőbb vezetésének jóváhagyása után - a vádlott és fegyveres osztaga volt felelős - tette hozzá.

A vádirat szerint al Shokni főterén egy társával közösen lefejezte a település imámját, amiről - a megfélemlítés fokozásáért - egy ismeretlen társuk később nyilvánosságra hozott egy felvételt is, valamint arra kényszerítettek a település lakosságát, a leendő áldozatok családtagjait - nőket és gyerekeket is -, hogy nézzék végig a kivégzést, és kérjenek bocsánatot életben hagyásukért cserébe.

Az ezt követő napokban a városban legkevesebb 25 embert, köztük nőket és gyermekeket öltek meg. Haszan F. legalább két ember kivégzésében személyesen is részt vett, egy embert pedig pisztollyal lőtt le - írta a főügyész.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség Haszan F. ellen emberölés bűntettével bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény bűntette és emberiesség elleni bűntett miatt emelt vádat, és tényleges életfogytiglani szabadságvesztést indítványozott a Fővárosi Törvényszéknél. Az üggyel összefüggő bűncselekmények miatt az ügyészség másik nyomozást is folytat, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

A közlemény szerint a Fővárosi Nyomozó Ügyészség március óta 29 órában hallgatta ki gyanúsítottként Haszan F.-et. Magyarországon kívül Máltán és Belgiumban tíz tanút - köztük szemtanúkat - is kihallgattak.

Az Európai Unió több tagállamára - Máltára, Belgiumra és Görögországra is kiterjedő - nyomozás elindításában a Terrorelhárítási Központ is közreműködött - ismertette a részleteket a főügyész. A tagállamok bűnügyi hatóságai közötti együttműködést a hágai székhelyű Eurojust magyar nemzeti tagja koordinálta, az ő közreműködésnek köszönhetően összesen tizenöt jogsegélykérelem keretében bizonyítékokat szereztek be. A külföldi nyomozásban különösen a máltai rendőrség és bíróság, valamint a belga és görög rendőrség működött közre, az együttműködés során az Eurojust belga, görög és máltai nemzeti tagja is jelentős segítséget nyújtott - ismertette Ibolya Tibor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.