Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 09. 14:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Elkészült az új támogatott hitel - segítség az adósoknak

Elkészült az új támogatott hitel - segítség az adósoknak

Elkészült az új, támogatott lakáshitelekről szóló kormányrendelet tervezete, így akár még az idén hatályba léphet a jogszabály – értesült a Világgazdaság.

A kamattámogatott konstrukció kíméletesen bánik majd a költségvetési forrásokkal, és segítséget nyújthat a nehéz helyzetbe jutott adósok egy részének is.

Amennyiben az egyeztetési folyamat nem húzódik el – a rendelet már ebben az évben hatályba léphet, és felválthatja a 2009 óta érvényben lévő, a Bajnai-kormány nevéhez fűződő jogszabályt. A lap értesülése szerint az új támogatott hitel megjelenése nem okoz majd súlyos terheket a lakástámogatásra még az idén is bő 120 milliárdot költő költségvetésnek: új lakásoknál 10 millió, használt ingatlanoknál 6 millió forint lesz a maximálisan igénybe vehető hitelösszeg. Az adósok helyzetét az állampapírhozamhoz kötődő kamattámogatással igyekeznek segíteni, és a konstrukció – elődeihez hasonlóan – csak egy kölcsönnél vehető majd igénybe: vagyis az igénylőnek még élő állami támogatású hitele nem lehet. A rendelet újdonsága az eddigiekhez képest, hogy két új kedvezményezetti csoport is megjelenik: így támogatják majd azokat a lakásvásárlókat, akik problémás hitellel terhelt ingatlant vesznek át, és azokat is, akik pénzügyi helyzetük rendezése érdekében kisebb lakásba kívánnak költözni.

Bár az új támogatott konstrukció biztosan nem forgatja fel a hazai lakáspiacot, a jelenleg érvényben lévő változathoz képest több szempontból is jelentős előrelépést jelent. A most hatályban lévő rendeletben ugyanis komoly korhatárbeli megkötések vannak: 35 év a felső határ az igénylésnél, a legalább két gyermeket nevelőknél pedig 45 év. Erősen korlátozott a felhasználási cél is: az igénylőnek csak új lakás vásárlására, illetve építésére, vagy felújításra lehet felhasználni a kölcsönt. A hitel maximális összege Budapesten és a megyei jogú városokban maximum 12,5 millió, egyéb településeken pedig 10 millió forint lehet, felújításnál pedig 5 millió forint a limit. A kamattámogatás az állampapír-referenciahozamhoz kötött, mértéke a felhasználás céljától, illetve az igénylő körülményeitől függ. A támogatott időszak legfeljebb 20 év lehet.

A takarékossági okokból meglehetősen szűkre szabott támogatotti kör miatt az adósok enyhén szólva nem is tolongtak a bankoknál: a hitelintézetek beszámolói szerint bankonként évente néhány tucat fogyott a fiatalok életkezdését megkönnyíteni hivatott kölcsönből.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Címkék: hitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.