Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2016. Augusztus 08. 07:43, hétfő | Külföld
Forrás: mti - fotó:bbc

Emberéleteket követelt az ítéletidő Macedóniában

Emberéleteket követelt az ítéletidő Macedóniában

További emberéleteket követelt a szombat esti ítéletidő Macedóniában, a legújabb jelentések szerint már huszonegy halálos áldozata van a viharnak, a legfiatalabb közülük hétéves

- jelentette a helyi sajtó vasárnap. A macedón kormány szükségállapotot hirdetett ki az érintett területeken.

Az erős széllökésekkel, áradásokkal és földcsuszamlásokkal járó viharban a rendőrség tájékoztatása szerint legalább huszonegy ember meghalt, több tucatnyian megsérültek, közülük huszonketten kórházi ellátásra szorultak törésekkel és zúzódásokkal.

A halálos áldozatok a fővárostól északkeletre lévő közigazgatási körzetekből valók.

A nagy mennyiségű csapadék miatt a fővárosban autók kerültek víz alá, a Szkopjét elkerülő körút súlyosan megrongálódott. Különösen a külvárosi részeket sújtotta a vihar.

A rendőrség speciális egységei, katonák és tűzoltók vasárnap este is a viharkárok elhárításán fáradoztak. Több száz épület rongálódott meg, fákat csavart ki a szél, több helyen szünetelt az áramszolgáltatás és mintegy ezer embert kellett evakuálni.

Alekszandar Gjorgiev kormányszóvivő vasárnap délután sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány két hétre szükségállapotot hirdetett ki a fővárosra és az érintett területekre.

Szkopje város tanácsa rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy 3000 euróval (közel egymillió forint) támogatja a halálos áldozatok családjait.

Kove Trajanovszki polgármester a sajtónak az eseményekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott: "Ez katasztrófa. Soha nem tapasztaltunk még ehhez hasonlót".

A hatóságok szerint közel 5000 embernek van szüksége sürgősen élelemre és ivóvízre. Az érintett területeken menedékhelyeket is felállítanak.

Az egészségügyi hatóságok a vihartól leginkább sújtott területeken arra kérik az embereket, hogy csak palackos vizet fogyasszanak és főzésre is azt használjanak.

Az eső vasárnap reggelre elállt, de estére újabb csapadék várható.

A macedón meteorológiai intézet jelentése szerint Szkopjében az elmúlt 24 órában négyzetméterenként 93 liter eső esett. Az ítéletidő első két órájában 800 villámcsapást regisztráltak.

Címkék: Macedónia, vihar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.