Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Szeptember 28. 14:17, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Emelkedhetnek jövőre a repülőjegyárak

Emelkedhetnek jövőre a repülőjegyárak

A transzatlanti járatok esetében az oda-vissza utaknál akár 24 euróval is nőhetnek jövőre a repülőjegyárak.

Annak hatására, hogy január 1-jétől a légitársaságokra is kiterjesztik az Európai Unió emissziókereskedelmi rendszerét – írja a Világgazdaság.

Az ETS-ben az EU-ba, illetve az EU-ból járatokat indító légi cégeknek ugyanis kvóták vásárlásával kell majd fedezniük szén-dioxid-kibocsátásukat. A légicégek jövőre még ingyen kapják meg az emissziós egységek 85 százalékát – jelentette be a héten az Európai Bizottság. A 2013. január 1-jétől 2020. december 31-ig tartó időszakra vonatkozóan ez az arány 82 százalék lesz. Ez azt jelenti, hogy jövőre a kibocsátási egységek 15 százalékát kell majd megvásárolniuk a cégeknek, ami becslések szerint 380 millió eurós összeget jelent.

Brüsszel becslése szerint a jelenlegi szén-dioxid-kibocsátási árak figyelembevételével számolva a transzatlanti járatokon a mostani díjak 4-24 euróval nőhetnek az oda-vissza utaknál, ha a légitársaságok az utasokra hárítják át az ETS bevezetése miatti többletköltségeket. „A hagyományos nagy légitársaságok könnyebben át tudják majd hárítani az extraköltségeket a business osztályon utazókra, miután ott egy 10 euró körüli extraköltség nem nagyon tűnik majd fel a jegyárban, míg a fapados társaságoknál a pluszdíj már jóval inkább érződne a jegyárban” –mondta az EurActivnak Andreas Arvanitakis, a Point Carbon piaci elemző cég igazgatója. Korábban a Malév azt közölte a lappal, hogy nem tervezi az utasokra hárítani az ETS-sel kapcsolatos járulékos költségeket, vagyis nem tervezi az ún. környezetvédelmi díj bevezetését. A Malév kommunikációs igazgatója, Róna Márta elmondta: a magyar légitársaság ehelyett az önkéntesség elvén alapuló szén-dioxid-kalkulátor bevezetését vizsgálja, amelynek segítségével az utasok megválthatnák a rájuk eső szén-dioxid-kibocsátást.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére