Városlista
2022. augusztus 11, csütörtök - Zsuzsanna

Hírek

2012. Május 23. 07:07, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Emelkedtek az élelmiszerboltok árai

Emelkedtek az élelmiszerboltok árai

A magyarországi élelmiszer-kiskereskedelem átlagárai 6 százalékkal emelkedtek az idei első negyedévben, a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva.

Ez a második legnagyobb drágulási ütem Európa vizsgált huszonegy piaca között, a törökországi 12 százalék után.

Átlagosan a huszonegy országban 5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat. Összesen 5 százalékkal nőtt hazánkban az élelmiszer, háztartási vegyiáru és kozmetikum bolti forgalma. Mennyiséget tekintve 1 százalékkal kevesebb árut adtak el az üzletek idén január-márciusban, a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva. Magyarország mellett tizenegy további országban csökkent a mennyiségi értékesítés. Ebből a szempontból kiemelkedik, hogy Görögországban 5, Csehországban és Portugáliában 4-4 százalék mínuszt regisztráltak a piackutatók.

„Most már négy egymás után következő negyedévben nőtt átlag 5 százalék körül az európai élelmiszer-kiskereskedelem bevétele. Az előző két év során kisebb, plusz 2-3 százalékos mutatók jellemezték ezt a piacot ” – állapítja meg a Nielsen tanulmánya. – „A legnagyobb növekedést elért országok 2012. első negyedévben Törökország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország. Két országban pedig, Svájcban és Görögországban érték szempontjából csökkent a bolti forgalom 4, illetve 3 százalékkal. Az erős svájci frank és a gyenge euró ugyanis arra ösztönzi a svájci fogyasztókat, hogy az eurózóna országaiba járjanak át vásárolni”.

Az élelmiszer-kiskereskedelem átlagárai tíz országban emelkedtek 4 százalék feletti mértékben, idén január- március során, a múlt év első három hónapjához viszonyítva. A fogyasztók viselkedését jelentősen befolyásolja, hogy miként alakulnak az árak. Egy Nielsen-felmérés során az élelmiszerek drágulása az első vagy második legfontosabb gondot okozza a megkérdezettek több mint 20 százaléka számára Lengyelországban, Franciaországban, Csehországban és Belgiumban. Magyarországon a válaszadók 19 százaléka jelezte aggodalmát az emelkedő élelmiszer-árak miatt.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 11. 18:00, csütörtök | Belföld

Nagy értékű hamisított ruhára bukkant Nyíregyházán a NAV

Több mint 126 millió forintot érő hamis ruhára bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy nyíregyházi raktárban - közölte a hatóság sajtószóvivője szerdán az MTI-vel.

2022. Augusztus 11. 16:03, csütörtök | Belföld

A büntetés-végrehajtás megkezdte a déli határszakasz kerítésének megerősítését

A kormány döntésének megfelelően a büntetés-végrehajtási szervezet megkezdte a már meglévő 165 kilométer hosszúságú biztonsági határzár megerősítését és az új határvédelmi rendszer kiépítését a hódunai szakaszon

2022. Augusztus 11. 15:03, csütörtök | Belföld

Újabb száguldozót fogtak a rendőrök

A kocsi vezetője a megengedett sebesség több mint kétszeresével hajtott a 22-es számú főúton.

2022. Augusztus 11. 14:03, csütörtök | Belföld

Megérkezett az első cseppfolyósított földgáz szállítmány a horvátországi Krk-ről Magyarországra

Megérkezett az első cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmány a horvát import terminálból Magyarországra, így új szállítási móddal és útvonallal bővült a hazai gázellátási lánc,