Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Október 22. 07:59, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

ENSZ-szervezetek: Gázában katasztrofális a humanitárius helyzet

ENSZ-szervezetek: Gázában katasztrofális a humanitárius helyzet

Gázában máris katasztrofális a humanitárius helyzet - figyelmeztetett szombaton öt ENSZ-szervezet, amelyek szerint a kórházakat \"elárasztják\" a sebesültek és a gyermekek \"aggasztó ütemben halnak meg\".

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Világélelmezési Program (WFP), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) és az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) közös közleményben figyelmeztet, hogy a gázai humanitárius helyzet már a Hamásznak az Izrael elleni október 7-i támadása előtt "reménytelen" volt.

"Ma pedig katasztrofális" - hangsúlyozzák az ENSZ-szervezetek, amelyek felszólítják a nemzetközi közösséget, hogy "tegyenek többet" a Gázai övezet lakóinak megsegítésére.

"Az idő meg van számlálva, (cselekedni kell), mielőtt a halálozási arányszám ugrásszerűen megnő a betegségek megjelenése és a hiányos egészségügyi ellátás miatt".

A Hamász iszlamista palesztin szervezet 2007-es hatalomátvétele óta izraeli blokád alatt lévő 362 négyzetkilométeres Gázai övezetet Izrael október 9-én "totális blokád" alá helyezte, elzárta a vizet, az áramot és az élelmiszerellátást.

Azóta az első humanitárius segélykonvoj 20 teherautóval szombaton érkezett a rafahi határátkelőn át a palesztin területre, az egyetlen határátkelőn, amelyet nem Izrael ellenőriz. Az ENSZ szerint napi 100 kamion kellene a 2,4 millió gázai lakos ellátásához.

Az öt ENSZ-szervezet közölte: "a gyermekek aggasztó ütemben halnak meg, megfosztva a védelemhez, az élelemhez, a vízhez és az egészségügyi ellátáshoz való joguktól".

"A kórházakat elárasztották a sebesültek. A polgári személyek egyre nehezebben jutnak az alapvető élelmiszerekhez" - áll a szervezetek közleményében.

Az öt ENSZ-szervezet humanitárius tűzszünetet sürgetett, azonnali, korlátlan hozzáféréssel a Gázai övezetben, hogy a segélymunkások eljuthassanak a szükséget szenvedő civilekhez, életeket menthessenek és megakadályozhassák a további szenvedést.

Martin Griffit humanitárius segélyekért felelős ENSZ-főtitkár a Gázai övezet jövőjéről tartott kairói nemzetközi konferencia szünetében egy interjúban azt mondta: lehetséges, hogy vasárnap újabb, 20-30 teherautóból álló segélyszállítmány érkezik a palesztin területre, de erről még folytak a tárgyalások.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, ahol több mint 1400 embert megöltek, további mintegy háromezret megsebesítettek, körülbelül 200 embert pedig elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügy-minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezetben indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma elérte az 4385-öt, a sebesülteké pedig a 13 651-et.

Címkék: gáza, háború, izrael

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).