Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 22. 07:01, szerda | Belföld
Forrás: OrintPress

Enyhébb időben is figyeljünk a hajléktalanokra!

Enyhébb időben is figyeljünk a hajléktalanokra!

22 ezer telefonhívás, 5 millió forint adomány, 1000 önkéntes munkaóra és 15 ezer adag étel a téli krízisidőszakban.

Az Ökumenikus Segélyszervezet arra figyelmeztet, hogy bár enyhébb időjárás köszöntött be, továbbra is figyeljünk az utcán élőkre, hiszen plusz fokokban is ki lehet hűlni tartós kint tartózkodás alatt.

Ne csak a hajléktalanokra, hanem az egyedül élő, idős embertársainkra, szomszédainkra is figyeljünk, hogy van-e élelmük, ivóvizük, tűzifájuk, nem betegek-e, van-e gyógyszerük.

Az elmúlt hetekben tapasztalt rendkívüli hideg idején, a hajléktalanokat segítő folyamatos munkájának kapacitása feletti krízisellátást szervezett az Ökumenikus Segélyszervezet az ország több pontján. Az eddigi közel egy hónapos időszakban naponta 500-an keresték fel a segélyszervezet fedél nélkülieket segítő intézményeit.

Még több segítség a rendkívüli hidegben
Január vége óta, a nappalokra és éjszakákra is tartósan -5 és -20 fok közé süllyedő hőmérséklet első napjaiban, a fokozott kapacitással működő debreceni és gyulai hajléktalan intézményei mellett átmeneti, 60 férőhelyes új téli krízispontot nyitott a helyi önkormányzattal közösen Csepelen a Segélyszervezet, ahol naponta 150 adag ételt is kiosztanak az oda betérőknek. A Budapesten és a Segélyszervezet több vidéki intézményében folyó karitatív tevékenység teljesítésére ezen időszakban már mintegy 1000 munkaórát teljesítő önkénteseket vont be a Segélyszervezet.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a krízisidőszakban megerősítette utcai megkereső szolgálatait is, melyek munkatársai naponta többször keresik fel az utcán, közterületeken életvitelszerűen élőket, akik valamilyen oknál fogva nem akarnak hajléktalanszállóra menni. Számukra ivóvizet, ételt, hálózsákot, takarót, ruhát és lábbelit is visznek a Segélyszervezet munkatársai.

Minden hívás segített!
A szervezet országos Segélyközpontjába érkező kérések száma is jelentősen megnövekedett, ezért az Ökumenikus Segélyszervezet meghirdette a 1353-as adományvonalát, ahol hívásonként 250 forinttal lehet támogatni a hideg miatt bajba került embertársainkat segítő munkát. Az adományvonalat 22 ezerszer hívták föl, melynek eredményeként mintegy 5,2 millió forint adomány gyűlt össze (Hívásonként 10+áfa forint a kezelési költség). Ezen összeg felhasználásával segített eddig 50 hazai és 50 kárpátaljai családon tűzifával az Ökumenikus Segélyszervezet, továbbá számos élelmiszer és ruhacsomagot juttatott el a hozzá fordulókhoz.

Vállalatok szerepvállalása
Több vállalat is csatlakozott a Segélyszervezet téli krízis munkájához. Az ÉMÁSZ 1 millió forintot, a British American Tobacco pedig 500 ezer forintot ajánlott fel a szervezet országos Segélyközpontjának működtetésére, amit a rendkívüli helyzetre való tekintettel a Vodafone Humanitárius Alap szintén 1 millió forinttal támogatott. Folyamatosan érkeztek a természetbeni adományok is a partnerektől: az Orangeways 1000 adag melegételt és 500 takarót ajánlott fel, melyek egy vasárnapi segélyakció keretében kerültek kiosztásra a fővárosban. A Budapest Bank szintén 500 új takarót és több mint 100 kg élelmiszert ajánlott fel a rászorulóknak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet köszönet mond minden magánszemélynek és vállalatnak, akik a krízisidőszakban támogatták segítő munkáját, valamint a média munkatársainak, akik eljuttatták adománygyűjtő felhívását az emberekhez!

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.