Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Május 08. 15:10, szombat | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Erdélyben is megjelent a madárinfluenza, 180 ezer szárnyast ölnek le

Erdélyben is megjelent a madárinfluenza, 180 ezer szárnyast ölnek le

A H5N8-as típusú madárinfluenza-vírus jelentélét mutatták ki egy Maros megyében, Nyárádtőn (Ungheni) működő baromfifarmon, ezért elrendelték a teljes állomány (180 ezer szárnyas) elpusztítását

- közölte pénteken a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság (ANSVSA).

A farmon szigorúan korlátozták a szárnyasok, a személyzet és a tápanyagot szállító teherautók mozgását és megkezdték a fertőző gócban található szárnyasok kényszervágását. A tetemeket elégetik, mindent, amivel érintkezésbe kerültek, megsemmisítenek, majd a farm teljes területét, járműveit és gépeit fertőtlenítik.

Az ANSVSA Maros megyei kirendeltsége három kilométeres sugarú körben védőkörzetet rendelt el, ezen belül valamennyi baromfifarmot állatorvosok vizsgálnak meg. Betiltották a szárnyasok és tojások mozgatását, illetve a szabad levegőn történő tenyésztésüket, valamint elrendelték a kacsák és libák elkülönítését a többi háziszárnyastól.

Az érintett farm tíz kilométeres körzetében - amelybe a megyeszékhely Marosvásárhely is beletartozik - megfigyelési zónát alakítottak ki.

A román közlekedésrendészet megerősíti az ellenőrzést az országhatár közelében azokon az útvonalakon, amelyeken az élő állatok, a tojás, valamint a szárnyashús szállítását bonyolítják le Románia, illetve Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Bulgária és más - a madárinfluenza által érintett - európai uniós országok között.

A H5N8 vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést nem okoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.