Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. December 05. 13:05, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Érdemes még az év vége előtt babakötvény-számlát nyitni

Érdemes még az év vége előtt babakötvény-számlát nyitni

Már több mint 262 ezer gyermeknek van babakötvénye. Ez az egyik legjobb magyar befektetés, és ha a számlára a befizetés december 31-ig beérkezik, akkor még erre az évre is jár az állami támogatás

- tájékoztatta Tállai András az MTI-t. A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a babakötvényben havonta bármekkora összeg félretehető, a kamata rendkívül kedvező: az előző évi infláció plusz három százalék. Az állam ehhez nyújt még további maximum 6 ezer forint külön támogatást minden évben. Amennyiben az Országgyűlés megszavazza, akkor 2022-től duplájára - 12 ezer forintra - emelkedik a babakötvények utáni állami támogatás - emelte ki Tállai András.

A babakötvény módot ad a szülőknek, nagyszülőknek és más rokonoknak arra, hogy hozzájáruljanak gyermekeik, unokáik, fiatalabb családtagjaik későbbi anyagi lehetőségeihez, mégpedig hosszú távú, biztonságos formában - emlékeztetett az államtitkár. Kiindulópontként az állam minden újszülöttnek automatikusan ad 42 500 forint úgynevezett életkezdési támogatást - részletezte Tállai András.

A pénzt a Magyar Államkincstár írja jóvá a gyermek születésének napján, babakötvény azonban csak akkor válhat az életkezdési támogatásként kapott összegből, ha valamelyik hozzátartozó úgynevezett Start-értékpapírszámlát nyit a gyermeknek - tette hozzá.

A számlanyitást rendkívüli módon megkönnyítette a Magyar Államkincstár, az otthonról, kényelmesen néhány perc alatt elvégezhető - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy nem is kell hozzá semmi más, csak ügyfélkapu, amellyel jelenleg több mint 5 millió magánszemély rendelkezik. Vagyis a szülők jelentős többsége számára könnyen elérhető az új szolgáltatás, és így még tovább nőhet a babakötvényesek aránya.

A családtagok és az állam befizetései révén 143 milliárd forint kamatozik már a gyermekeknek babakötvényben - mondta Tállai András. Megjegyezte azt is, hogy például egy szülő, vagy egy nagyszülő havi ötezer forintos befizetéséből az idén született gyermek a 18. születésnapját követően 2,2 millió forintot kaphat. Ez az összeg pedig még nagyobb lehet, amennyiben az Országgyűlés megszavazza a Pénzügyminisztérium állami támogatás duplázására vonatkozó javaslatát.

Címkék: babakötvény

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.