Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 30. 07:01, péntek | Belföld
Forrás: OrintPress

Ezerkétszáz embert már elbocsátottak a Nokiából

Ezerkétszáz embert már elbocsátottak a Nokiából

Hazaengedték az első körben elbocsátott csaknem 1200 embert a komáromi Nokia gyárból.

Felvették a műszakot, majd némi személyügyi intézkedés után rendkívüli buszjárattal indulhattak hazafelé azok a munkavállalók, akik szerdán kézhez kapták az értesítőjüket, mely szerint a Nokia gyár nem tart többé igényt munkájukra. Az ipari park telefongyártó multióriása az év elején jelentette be 2300 főt érintő, csoportos létszámleépítését, az elbocsátás első hulláma szerdán vált kézzel foghatóvá.

Mint ismeretes a Nokia február 8-án bejelentette: Komáromban, Reynosában (Mexikó) és Saloban (Finnország) működő gyáraiban a jövőben az okostelefonok testre szabására fókuszál, hogy kiszolgálják a vevőket elsősorban Európában és Amerikában, ezért a készülék összeszerelést a Nokia ázsiai gyáraiba helyezi át, ahol a legtöbb részegység beszállító is megtalálható. A tervezett változások következményeként a három gyárban csökkent a gyártási lépések száma, így a munka mennyisége is, ez eredményezte a létszámleépítést, melynek második ütemére június végére 900 főt, a harmadik hullámban 200 főt érintően lehet számítani. A dolgozók nagy része számított az elbocsátásra, hiszen annak híre, már jóval a bejelentés előtt pletykaként keringett az üzemcsarnokokban.

A gyáron belül egy információs pont alakult, itt megtalálják a teljes programot amit segítségként tud nyújtani a multióriás: képzésekből és tanfolyamok közül választhatnak, és egyéb információkkal is állnak az elbocsátottak rendelkezésére – tudta meg a kemma.hu László Zoltántól, a Nokia munkavállalói érdekképviseleti titkárától, aki külön felhívta a figyelmet arra az állásbörzére, melyet április 5-én és 6-án jelentős munkáltatói jelenléttel szerveznek az elbocsátottak elhelyezkedését támogatva.

A pályaorientációs pont, melyhez nemrégiben a komáromi önkormányzat kínált irodát már bezárt, hiszen itt csupán az elbocsátottak körére irányuló adatokat gyűjtötték be az optimálisabb döntések érdekében. Ez hasznos intézkedésnek bizonyult – magyarázta László Zoltán. A komáromi munkaügyi hivatalban majd csak augusztusban várható dömping, addig marad a már említett állásbörze mint lehetséges esély.

Pákozdi Szabolcs, a megyei munkaügyi központ vezetője csütörtökön már konkrét számokkal is szolgált, a Nokia 479 Komárom-Esztergom megyei munkavállalóval bontott munkaszerződést, ebből a legtöbben a komáromi kistérségből utaztak be a gyárba. E mellett 230 fő Győr-Sopron megyei munkavállalót érint az elbocsátás. A csütörtöki adatok szerint 854 fő a magyar munkavállaló, 343 a szlovákiai, vagyis összesen 1194 fő vált meg a Nokiától, egyelőre az első hullámban.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára