Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Március 03. 06:00, szerda | Kék hírek
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Felfüggesztett börtönre ítéltek egy korábbi baranyai jegyzőt

Felfüggesztett börtönre ítéltek egy korábbi baranyai jegyzőt

Csalás és annak kísérlete miatt egy év - három évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte a Siklósi Járásbíróság kedden egy baranyai nagyközség korábbi jegyzőjét,

mert a férfi egy végrendelkező örökségét - annak akaratával szemben - magának kívánta megszerezni - közölte a Pécsi Törvényszék az MTI-vel.
A bíróság a nem jogerős ítéletről szóló közleményében azt írta, hogy a férfit - aki az MTI információi szerint az eset idején Beremend jegyzője volt - 2018 nyarán kereste fel egy helyi lakos azzal, hogy halála esetén vagyonát a község önkormányzatára kívánja hagyni. Ennek fejében azt kérte, hogy amennyiben egészségi állapota megromlik, ellátását, ápolását az önkormányzat a helyi szociális otthonban biztosítsa.

Miután a sértett felvetette, hogy célszerű lenne szándékát közjegyzői okiratba foglalni, a vádlott közölte, ez szükségtelen, a végrendeletet ugyanis ő is el tudja készíteni. A vádlott ezután egy végrendelet elnevezésű okiratot készített, azonban a sértett kifejezett akarata ellenére nem az önkormányzatot, hanem saját magát tüntette fel örökösként. A sértett később közölte a jegyzővel, hogy ötmillió forintos megtakarítással is rendelkezik, s az összeget szintén az önkormányzatra hagyná. A vádlott azt tanácsolta a sértettnek, hogy vegye fel a megtakarításait a bankból, majd egy "járadéki szerződést" készített el úgy, hogy a megtakarítást megszerezze. Ezután a sértett az összeget készpénz formájában átadta a jegyzőnek, aki azt euróra váltva saját széfjében helyezte el. A vádlott ezzel a sértettnek ötmillió forint kárt okozott, a készpénzt azonban néhány hónappal később visszaszolgáltatta.

A Siklósi Járásbíróság a vádlottat csalás kísérlete és csalás miatt egy év három évre felfüggesztett börtönre ítélte, továbbá három évre eltiltotta a jegyzői foglalkozás gyakorlásától.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott felmentésért fellebbezett, így az nem jogerős.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.

2024. Április 08. 11:31, hétfő | Kék hírek

Három hónap alatt 9 alkalommal előzött meg illegális gyorsulási versenyt a Pest vármegyei rendőrség

Az év első három hónapjában 9 alkalommal előzött meg illegális gyorsulási versenyt a rendőrség Pest vármegyében.