Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Július 16. 13:00, vasárnap | Életmód
Forrás: MTI

GVH: csökkenésnek indult a tej ára

GVH: csökkenésnek indult a tej ára

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megvizsgálta a tejpiacot és megállapította, hogy a tej ára csökkenésnek indult havi alapon, éves szinten pedig jelentősen lassult a drágulás üteme.

Az MTI-nek eljuttatott közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a GVH elsőként a tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatot.

Rámutattak arra, hogy júniusban a tej az előző hónaphoz képest 2,7 százalékkal, a sajt 2,3 százalékkal, a vaj és vajkrém 2,8 százalékkal lett olcsóbb.

Az elmúlt hónapokban jelentősen lassult a tejtermékek drágulása: miközben a KSH adatai szerint tavaly decemberben a tejtermékek árai még közel 80 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi árakat, ez idén júniusra a tej esetében 26,7 százalékra, a sajt esetében pedig 23,3 százalékra mérséklődött éves összehasonlításban - szögezték le.

Felidézték, hogy a hivatal áprilisban bocsátotta társadalmi konzultációra a jelentéstervezetet, amelyben a versenyhatóság szakértői hat javaslatot fogalmaztak meg az infláció csökkentése, illetve a hazai termelők versenyképességének erősítése érdekében.

A javaslatok közül azóta már több is hasznosult; augusztus 1-jétől kivezetik az árstopokat, a Tej Terméktanács felülvizsgálja a nyerstej alapárprognózis módszertanát, július elsején pedig elindult az online árfigyelő rendszer, amelyben számos tejtermék napi szintű árai is nyomon követhető hat kiskereskedelmi lánc mintegy 1200 boltjában - fejtették ki.

Aláhúzták: a GVH által működtetett online árfigyelő rendszer hat kiskereskedelmi lánc, mintegy 1200 boltjában, több mint 60 termékcsoport árait tartalmazza. A rendszer segítségével a tejtermékek árait külön termékkategóriák szerint hasonlíthatják össze a vásárlók, akik így megtalálhatják a legjobb ajánlatokat.

Fotó: Pixabay

Címkék: gazdaság, tej

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.