Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2016. Június 01. 13:32, szerda | Külföld
Forrás: mti

Határrendőröket vesztegettek meg az embercsempészek Romániában

Határrendőröket vesztegettek meg az embercsempészek Romániában

Tizennyolc határrendőrt és vámost vettek őrizetbe Romániában, akiket az embercsempészek megvesztegettek - közölte szerdán a román szervezett bűnözés elleni ügyészség.

Huszonhat ember ellen indult bűnvádi eljárás, közülük 18 határrendőr és vámos, aki a román-szerb határon levő Alsósztamora-Temesmóra (Stamora-Moravita) határátkelőnél dolgozott.

A vádhatóság szerint a határrendőrök árucsempészektől is fogadtak el megvesztegetést, és lehetővé tették körözött személyek határátlépését. Az ügyészség összesen 80 ember ellen folytat előzetes vizsgálatot szervezett bűnözési csoport létrehozása miatt. A gyanúsítottakat a határátkelő vezetője szervezte be a váltásvezetőkkel együtt, a csúszópénzt elosztották egymás között.

Az ügyészség már kedden átkutatta a határátkelő irodáit, és a gyanúsítottak otthonában is házkutatást tartottak. Az ügyészek szerint olyankor is csúszópénzt kértek, amikor mindent rendben találtak az utasoknál. Ilyen esetben úgynevezett "hagyományra" hivatkoztak, aminek az utasoknak eleget kellett tenniük - olvasható a vádhatóság közleményében.

A határrendőrök főleg a nagybani cigarettacsempészettel foglalkozók tevékenysége fölött hunytak szemet, akik teherautókkal hozták be a dohánytermékeket Romániába, de különböző luxuscikkeket csempésző személyeket is segítettek a törvénytelen határátlépésben.

A vádhatóság azért tartja különösen súlyosnak az esetet, mert a határrendőrök közötti beszélgetések rögzítéséből kiderült, veszélyes anyagokat - drogokat, fegyvereket, robbanóanyagokat - is hajlandók lettek volna átengedni a határon.

Romániában 2011-ben indítottak először példátlanul nagyszabású vizsgálatot korrupt határrendőrök és vámosok ellen, akkor több mint félszáz embert állítottak bíróság elé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.