Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. November 20. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Herendi étkészletet kapott az EU 'külügyminisztere'

Herendi étkészletet kapott az EU 'külügyminisztere'

Negyven személyes herendi étkészletet ajándékozott Martonyi János külügyminiszter Catherine Ashtonnak, az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) vezetőjének hétfőn abból az alkalomból, hogy elkészült az EKSZ új székháza, ahol ezentúl a külügyi tanács protokollvacsoráit rendezik.

Maga Catherine Ashton vetette fel korábban, hogy az unió "külügyminisztériumának" új épületét a tagállamok lássák el a szükséges felszerelésekkel, ezzel is az intézmény európaiságát hangsúlyozva. Egy magyar diplomata szerint Magyarország az első tagállam, amely a herendi étkészlettel megtette a maga felajánlását az EKSZ számára.
"Szerény módja ez annak, hogy hozzájáruljunk az általunk nagyra becsült munkájához" - adta át az étkészlet egy mintapéldányát az uniós főképviselőnek Martonyi János külügyminiszter. Hozzátette, hogy ez a világ legjobb porcelánja, az ajándék pedig praktikus és jelképes is egyben.
Catherine Ashton úgy vélte, a herendi étkészlet annak a jelképe, milyen gazdag és gyönyörű az unió tagállamainak kultúrája. Az uniós diplomácia vezetőjének tervei szerint decemberben, a Nobel-békedíj átadásának tiszteletére adott vacsorán szeretnék felavatni a magyar herendi étkészletet.
Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy az EKSZ-nek ajándékozott készlet Apponyi-mintával díszített, amelynek története az 1930-as évekre vezethető vissza. A Külügyminisztérium kérésére azonban a készlet olyan eljárással készült, amelynek darabjait mosogatógépben is lehet tisztítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk