Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Október 13. 07:42, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Holtan találták cellájában a Lipcsében elfogott szír terroristát

Holtan találták cellájában a Lipcsében elfogott szír terroristát

Holtan találták cellájában szerdán este a németországi Lipcse börtönében Dzsaber al-Bakrt, az iszlamista indíttatású robbantásos merénylet előkészítésének gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezett szír menekültet.

A Szászország tartományi igazságügyi minisztérium közleménye szerint a 22 éves fiatalember öngyilkos lett. A haláleset körülményeit csütörtökön ismertetik.

A Spiegel Online hírportál úgy tudja, a gyanúsítottat éhségsztrájk és akut öngyilkosságveszély miatt állandó megfigyelés alatt tartották.

Dzsaber al-Bakrt hétfőn hajnalban fogták el Lipcsében szíriai menekültek közreműködésével. A hatóságok gyanúja szerint kapcsolatban állhatott az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel. Másfél kilogramm robbanószert állított elő, minden bizonnyal robbanómellényt akart készíteni, és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal - a belső elhárítás - szerint a napokban akart volna merényletet elkövetni, valószínűleg valamelyik berlini nemzetközi repülőtéren.

Előzetes letartóztatásba helyezték egy feltételezett társát is, egy 32 éves szíriai menekültet, akinek chemnitzi lakásában a pokolgépet készítette. A bérelt lakásban aceton-peroxidot (TATP) találtak, ezt a rendkívül veszélyes robbanószert használták az Iszlám Állam párizsi és brüsszeli merényleteit elkövető terroristák is.

Dzsaber al-Bakr 2015 februárjában érkezett Németországba menedékkérőként, a menekült jogállást júniusban kapta meg. A német hatóságok elvégezték biztonsági ellenőrzését, de nem voltak róla információk az adatbázisokban. Egyelőre nem tudni, hogy mikor radikalizálódott a szír fiatalember.

Szerdai német sajtójelentések szerint a menekültstátusz megszerzése óta többször is elhagyhatta az országot. A Die Welt című lap értesülése szerint az idén hetekre, talán hónapokra távozott, járt Törökországban, és meglehet, hogy Szíriában is volt, ahol kiképzést kaphatott pokolgépkészítésből az Iszlám Államtól.

A Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati televízió egy szerda esti tényfeltáró riportja szerint egy közösségi portálon tett bejegyzései arra utalnak, hogy Dzsaber al-Bakr legkésőbb január óta az Iszlám Állam híve volt. Közeli rokonai az MDR-nek elmondták, hogy tavaly ősszel legkevesebb kétszer járt Törökországban, és felkereste a szíriai Idlíbet is, ahol az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorhálózat kötelékéhez tartozó, korábban an-Nuszra Frontként ismert Dzsabhat Fatah as-Sam is tevékenykedik.

Azt nem tudták megmondani, hogy németországi menekültként miért járt Törökországban és Szíriában. Letartóztatásával kapcsolatban azt mondták, valószínűleg agymosáson esett át és manipulálták.

Az MDR megszólaltatta Dzsaber al-Bakr több egykori németországi lakótársát is, akik elmondták, hogy nem volt különösebben vallásos, de alaposan megváltozott, miután visszatért utazásairól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.