Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 31. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Hónapokig tarthat a kommunista nyugdíjak felülvizsgálata

Hónapokig tarthat a kommunista nyugdíjak felülvizsgálata

Hónapokig elhúzódhat a kommunista nyugdíj-privilégiumokat vizsgáló szakértői bizottság munkája, mivel több ezer aktát kell áttekinteni – közölte Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára a tárca Facebook-oldalán.

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta: törekednek arra, hogy a munkálatok még az idén befejeződjenek. Rétvári Bence felidézte, hogy az Országgyűlés a nyár elején döntött arról, hogy ötfős bizottságot hoz létre a kommunista nyugdíj-privilégiumok felülvizsgálatára.

A lépés célja, hogy megszűnjenek az önkényuralom kiépítésében és fenntartásában legaktívabban közreműködők igazságtalan előjogai – jelezte. A parlament július 2-i döntése értelmében meg kell vonni a nyugdíj-kiegészítés helyébe lépő pótlékot azoktól, akiknek az 1990 előtti tevékenysége összeegyeztethetetlen a demokratikus értékrenddel. A jogosultságokat a tervek szerint október végéig vizsgálták volna felül.

Két fideszes és öt jobbikos képviselő javaslata alapján az illetékes miniszternek akkor kell 2013. január 1-jétől megszüntetnie a nyugdíjpótlék folyósítását, ha az abban részesülő részt vett 1945 és 1949 között a demokratikus államberendezkedés felszámolásában, illetve az 1956-os forradalom leverésében és a megtorlásokban. Ugyanez vonatkozik azokra, akik 1948 és 1990 májusa között végzett titkosszolgálati tevékenységük, abban az időszakban betöltött állami vezetői tisztségük vagy az állampártban, illetve a Kommunista Ifjúsági Szövetségben (KISZ) ellátott vezető tisztségük miatt érdemtelenek a nyugdíjpótlékra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során