Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Szeptember 25. 10:05, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Iránt Palesztináért? - az Obama-beszéd izraeli fogadtatása - HÁTTÉR

Iránt Palesztináért? - az Obama-beszéd izraeli fogadtatása - HÁTTÉR

Az izraeli elemzők szerint Barack Obama amerikai elnöknek az ENSZ-közgyűlésen elhangzott keddi beszédében az iráni nukleáris kérdés és a palesztin-izraeli békefolyamat egymás mellé helyezésével azt üzente Jeruzsálemnek, hogy kész keményen bánni Teheránnal, de cserébe elvárja az előrelépést a palesztinokkal.

A The Times of Israel című, angol nyelvű honlap szerint az iráni atomfenyegetés és az izraeli-palesztin viszony közvetlen párhuzamba állítása miatt felszaladhattak a szemöldökök Jeruzsálemben. Obama rögtön az új iráni vezetők felé nyújtott óvatos békejobb után tért rá a másik, általa ekképpen meghatározott fő kérdésre: „a viszály, amely még Iránnal fennálló különbségeinknél is messzebbre nyúlik vissza, a palesztinok és izraeliek konfliktusa”.
A két, egymáshoz közvetlenül nem kapcsolódó ügy nyilvánvaló egymás mellé rendelésével Obama a portál elemzője szerint azt sugallta, hogy az „atomot Palesztináért” képlet jegyében a békefolyamatbeli előrelépést kéri cserébe az amerikai elnök az iráni kérdés rendezéséért.
Mivel Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök politikusi pályája legfőbb küldetésének - szinte megszállottként - a teheráni atombomba megakadályozását tekinti, az amerikai elnök az akadozó tárgyalások közepette Jeruzsálemnek szóló üzenetével azt próbálta elérni, hogy Jeruzsálemben megértsék: a palesztin államiság ügye az ő számára szintúgy fontos és megoldást sürget. Bár a nyílt kommunikáció szintjén többször tagadták mind Washingtonban, mind Jeruzsálemben a két kérdés kapcsolatát, az elemzők szerint Obama már a múltban is többször utalt párhuzamukra.
Attila Somfalvi, a Jediót Ahronót című lap honlapjának, a ynetnek a szerzője szerint egyszerre jó és rossz Izrael szemszögéből a két ügy közös kezelése. Egyrészt Jeruzsálemben örülhetnek, hogy Obama ismét világossá tette az USA eltökélt szándékát a teheráni atomfegyverkezés megakadályozására, másrészt kínosan érinti a zsidó állam vezetőit annak összekapcsolása az izraeli-palesztin üggyel.
És az amerikai elnök szavai alapján nem lehet szó véletlen kapcsolatról. "Igazi áttörés a két kérdésben - az iráni nukleáris programban és az izraeli-palesztin békében mély és pozitív hatást gyakorolna az egész Közel-Keleten és Észak-Afrikában" – mondta Obama kedden, ismételten összekötve az amerikai külpolitika két kulcskérdését.

Címkék: Izrael-USA-ENSZ

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése