Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. November 12. 14:22, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Izrael-palesztin - Ferenc pápa: a konfliktusnak nem szabad tovább szélesednie

Izrael-palesztin - Ferenc pápa: a konfliktusnak nem szabad tovább szélesednie

Minden ember élete szent, legyen keresztény, zsidó, muszlim, akármilyen nép vagy vallás tagja - mondta Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap.

A katolikus egyházfő délben mondott beszédében hangsúlyozta: nincsen pillanat, amikor ne gondolna a súlyos helyzetre Izrael és a palesztin területek között.

"Közelségét" fejezte ki mindazokkal, akik szenvednek, akár palesztinokról, akár izraeliekről van szó. "Átölelem őket ebben a sötét pillanatban, és sokat imádkozom értük" - hangoztatta Ferenc pápa.

A harcok leállítását sürgette, úgy vélve, hogy a fegyverek soha nem fognak békéhez vezetni. "A konfliktus ne szélesedjék! Elég volt! Elég, testvérek, elég!" - ismételte a pápa.

Gázában a sebesültek azonnali ellátását, a civil lakosság védelmét szorgalmazta, még több humanitárius segítséget az "elgyötört palesztin népnek". Másrészt az izraeli túszok szabadon engedését sürgette, elsősorban a gyerekekét és az idősekét.

Ferenc pápa azt mondta, "minden ember élete szent, legyen keresztény, zsidó, muzulmán, akármelyik néphez vagy valláshoz tartozzon, értékes Isten szeme előtt, és joga van békében élni".

A pápa azt kérte, ne veszítsük el a reményt annak érdekében, hogy "az emberiesség érzése felülkerekedjék a rideg szíveken".

Az egyházfő megemlékezett a Szudánban zajló polgárháborúról is, amely súlyos humanitárius helyzetet teremtett több millió menekülttel. Ferenc pápa a nemzetközi közösség fellépését kérte azért, hogy a humanitárius segélyszállítmányok célba érkezhessenek, valamint békés megoldást sikerüljön találni a helyzetre.

Címkék: gáza, háború

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).