Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. November 05. 13:28, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Izraeli-palesztin - Atomcsapásról beszélt az izraeli kormány egyik tagja, a miniszterelnök elhatárolódott

Izraeli-palesztin - Atomcsapásról beszélt az izraeli kormány egyik tagja, a miniszterelnök elhatárolódott

A Gázai övezet elleni nukleáris csapás lehetőségéről beszélt egy rádióinterjúban Amiháj Elijáhu izraeli miniszter, amitől vasárnap Benjámin Netanjahu kormányfő és Joáv Galant védelmi miniszter is elhatárolódott.

A The Times of Israel angol nyelvű izraeli lap beszámolója emlékeztet, hogy Elijáhu a jobboldali Zsidó Erő politikusa, örökségügyi miniszter, és nem tagja a hadműveleteket irányító biztonsági kabinetnek. Az interjúban arról kérdezték, hogy szerinte atomcsapást kell-e mérni a Gázai övezetre. Erre Elijáhu azt mondta: "ez is egy lehetőség".

Erre reagálva Benjámin Netanjahu miniszterelnök az X-en közölte, hogy "Amiháj Elijáhu nyilatkozatának semmi köze a valósághoz".

"Izrael és az izraeli haderő a nemzetközi jog legszigorúbb előírásai szerint jár el, hogy elkerülje, hogy ártatlanoknak bántódása essen. Ez egészen a győzelmünkig így is lesz" - írta a kormányfő a közösségi oldalon, s egyúttal felfüggesztette Elijáhu részvételét a kormányüléseken.

Joáv Galant védelmi miniszter alaptalannak és felelőtlennek nevezte Amiháj Elijáhu kijelentését. "Még jó, hogy nem ilyen emberek kezében van Izrael biztonsága" - írta a politikus szintén az X-en.

A miniszter szavait Jaír Lapid ellenzéki vezető is elítélte, és "egy felelőtlen miniszter elborzasztó, őrült megjegyzésének" nevezte. Lapid egyúttal felszólította Netanjahut, hogy távolítsa el a kormányból Elijáhut, mert szerinte a "szélsőségesek jelenléte a kormányban veszélyt jelent ránk és a háború sikerére".

Izrael hivatalosan soha nem ismerte el, hogy rendelkezik nukleáris fegyverekkel.

Amiháj Elijáhu az interjúban azt is ellenezte, hogy humanitárius segély bejuthasson a Gázai övezetbe, arra hivatkozva, hogy "a náciknak sem adnánk humanitárius segélyt", és arra az álláspontra helyezkedett, hogy a Gázai övezetben nincsenek olyan civilek, akiknek ne lenne közük a konfliktushoz. A politikus arról is beszélt, hogy aki palesztin vagy Hamász-zászlót lenget, annak "nem szabadna a Földön élnie a továbbiakban". Kitért arra is, hogy szerinte Izraelnek vissza kellene foglalnia a Gázai övezetet, és újjáépítenie azokat a telepeket, amelyeket 2005-ben, az egyoldalú kivonuláskor hátrahagyott. Az ott élő palesztinok sorsával kapcsolatban pedig azt mondta, hogy "mehetnek Írországba vagy a sivatagba".

Címkék: háború, izrael

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).