Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 27. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új ÁSZ-jelentés: A Regionális Képző Központok ellenőrzése

Új ÁSZ-jelentés: A Regionális Képző Központok ellenőrzése

Nyilvánossága hozta legfrissebb jelentését az Állami Számvevőszék.

Az ÁSZ a Regionális Képző Központok 2007-2010 közötti tevékenységét, illetve a 2011 júliusában ezeket egyesítő Türr István Intézetet vizsgálta. A 2011-es központi költségvetés végrehajtásának ellenőrzéséhez kapcsolódó vizsgálat kiterjedt a tavalyi intézményi beszámolóra is. A jelentésben az ÁSZ megállapította, hogy a vizsgált időszakban képzési központok tevékenysége nem volt hatékony, nem volt eredményes, ezért nem segítették elő a foglalkoztatáspolitikai célok megvalósítását.

A 2012. szeptember 25-én nyilvánosságra hozott ÁSZ jelentés megállapította, hogy a képző központok a 2007 és 2010 között képzési célkitűzéseikhez nem alakítottak ki önálló hosszú távú stratégiát. A jelentés rámutat, hogy a képzések kialakítása során nem a foglalkozáspolitikai célok megvalósítása, hanem az elszámoltathatóság került előtérbe. Ezzel összhangban kiderült, hogy a képző központok meglévő képzési infrastruktúrája nem segítette elő a piachoz való rugalmas alkalmazkodást.

Kiderült továbbá, hogy a képzésekre vonatkozó értékelő rendszer nem volt alkalmas a teljesítmények mérésére, mivel abban a képzések hatékonysági és eredményességi kritériumait nem rögzítették. Emiatt az értékelési rendszer nem nyújtott releváns információt a foglalkoztatáspolitikai döntések meghozatalához, a munkaerő-piaci helyzet, a területi különbségek értékeléséhez sem - áll a jelentésben.

Mindezek alapján az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy a képző központok szakmai feladatainak ellátása a 2007 és 2010 között nem volt eredményes és nem volt hatékony, ezáltal nem segítették elő a foglalkoztatáspolitikai célok megvalósítását.

A 2010-2011-es szervezeti és jogszabályi változások nyomán a képző központok önállósága 2011. július 1-jétől megszűnt, bázisukon létrejött az egységes Türr István Intézet. Az ÁSZ megállapította, hogy 2011-ben az új intézet képzési célkitűzéseihez, illetve a társadalmi felzárkózással kapcsolatos céljaihoz nem alakította ki önálló hosszú távú stratégiáját, és ehhez kapcsolódóan nem határozta meg hosszú és rövid távú célkitűzéseit.

A Türr István Intézet 2011. évi beszámolójának felülvizsgálata során az ÁSZ megállapította, hogy az intézményi beszámoló a költségvetési szerv vagyoni, pénzügyi helyzetéről megbízható és valós képet adott. Az ellenőrzés - a beszámoló megbízhatóságát nem befolyásoló, a kötelezettségvállalások ellenjegyzésére, a kötelezettségvállalással terhelt maradvány kimutatására vonatkozó - hiányosságokat tárt fel.

A jelentéshez kapcsolódva az ÁSZ javasolta, az emberi erőforrások miniszterének, hogy a kormányzati célok összehangolt megvalósítása érdekében egyeztesse a belügyminiszterrel és a nemzetgazdasági miniszterrel a Türr István Intézet feladatait. Emellett az ÁSZ javasolta az intézet főigazgatójának az intézményi stratégia és ez alapján a hosszú és rövid távú célok kidolgozását, valamint a szakmai tevékenység mérésére, értékelésére alkalmas kritériumrendszer és mérőszámok kialakítását.

A teljes anyag elérhető: az ÁSZ Hírportálon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.