Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 02. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Járások - KIM: szinte minden település igent mondott a járási hivatalokra

Járások - KIM: szinte minden település igent mondott a járási hivatalokra

Három település, Szeged, Ercsi és Dömös kivételével országszerte mindenhol sikerült megállapodni a működésüket 2013. január 1-jén megkezdő járási hivatalok létrejöttéről - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) csütörtökön az MTI-vel.

A tárca tájékoztatása szerint október végéig 2750 önkormányzattal, azaz a települések 86 százalékával kellett megkötni a járási hivatalok felállításáról szóló megállapodást. Az átadás-átvétel alapján országosan mintegy tízezer köztisztviselő folytatja munkáját a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként létrejövő járási, kerületi hivatalokban.
Szegeden és Ercsiben a képviselő-testület nem értett egyet a megállapodás megkötésével, Dömösön pedig a polgármester és az alpolgármester "egyidejű akadályoztatása" miatt nem történt meg az aláírás. Ezek esetében a megyei kormánymegbízottak határozattal fognak dönteni a járási hivatalok felállításához szükséges, megállapodásban rendezendő kérdésekről legkésőbb november 15-ig - közölte a KIM.
Mint írták, a járási székhelyeken létrejövő hivatalok a járás minden településén megteremtik az ügyintézés lehetőségét vagy állandó kirendeltség fenntartásával, vagy ügysegédekkel, akik hetente egy-két nap - többnyire a polgármesteri hivatalokban - várják majd az ügyfeleket, továbbá az okmányirodák is változatlanul működni fognak ott, ahol eddig is.
A közigazgatási tárca tájékoztatása szerint a megállapodások aláírását követően, az év hátralévő részében is folytatódik a járási hivatalok működésének előkészítése, ezekben a hetekben zajlanak az egyeztetések például a hivatalvezetők személyéről, akiket várhatóan december elején nevez ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter, Navracsics Tibor.
Az igazi változást jövő év végére fogják megtapasztalni az állampolgárok, amikor a mostani okmányirodák bázisán megnyílnak a kormányablakok, amelyek a járási hivatalok integrált ügyfélszolgálataként biztosítják, hogy csaknem 2500 ügyet lehessen egy helyszínen intézni. Az országban 2013 végére mintegy 300 helyen jön létre kormányablak - írta a KIM.
Közleményük végén felidézték, a kormány nyáron döntött arról, hogy vidéken 175 járási, a fővárosban 23 kerületi hivatal jön létre, így 30 évvel a járási rendszer megszüntetése után új szervezeti rendben és új céllal 2013. január 1-jével ismét létrejönnek a magyar közigazgatás egykor szerves egységeként működő járási hivatalok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során