Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Szeptember 09. 17:02, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Jókora lökést adhat a fiatalok foglalkoztatottságának az szja-mentesség

Jókora lökést adhat a fiatalok foglalkoztatottságának az szja-mentesség

Jókora lökést adhat a 25 év alattiak foglalkoztatottságának a 2022. január 1-jétől bevezetendő szja-mentesség

- hangsúlyozta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Fűrész Tünde közölte: a 14 és 25 év közötti fiatalok foglalkoztatottsága jelentősen megnőtt az elmúlt tíz évben, 2010-ban még csak 18 százalékuk dolgozott, jelenleg 29 százalékuk vállal munkát.

Az szja-mentesség hozzájárul majd, hogy még többen tudjanak dolgozni ebben a korosztályban, különösen az egyetemisták körében, mivel Magyarország ezen a téren elmarad az európai átlagtól - jegyezte meg.

Elmondta: ez azzal magyarázható, hogy a Dániában és Hollandiában a megszokott részmunkaidős, heti pár órás foglalkoztatottság Magyarországon még gyerekcipőben jár.

Az szja-mentesség ráirányítja a munkaadók figyelmét a fiatalok foglalkoztatásában rejlő nagy lehetőségekre. A munkáltatóknak rugalmasabbnak kell lenniük, de cserébe megtalálhatják a jövő munkavállalóit - mondta Fűrész Tünde.

Kitért arra is, hogy a diákszervezeten keresztül történő állásvállalás esetén a szja-mentesség mellett járulékot sem kell fizetni.

Az szja-mentesség által 22 százalékkal nőhet a fiatalok nettó bére, ez nagy segítség lehet a családalapításban gondolkodóknak.

A felsőfokú tanulmányok valamelyest visszavetik a családalapítási kedvet, ezért számos olyan intézkedés született az elmúlt években, amely a tanulás mellett gyermeket vállalókat segíti, ebbe a sorba illeszkedik az szja-mentesség is - fogalmazott az intézet elnöke.

Hangsúlyozta: nagyon nagy eredmény, hogy a koronavírus-járvány időszakában, 2020-ban egyedül Magyarországon nőtt a házasságkötések száma az unióban, továbbá Európán belül azon kevés országok közé tartozik Magyarország, ahol a születések száma is nőtt 2020-ban.

Címkék: adómentesség, fiatal, szja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére