Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Április 30. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Kampánypénzzel csaltak Veszprém megyében a 2014-es választásokon

Kampánypénzzel csaltak Veszprém megyében a 2014-es választásokon

Költségvetési csalás bűntette miatt emeltek vádat egy 48 éves kecskeméti férfi ellen, aki az ügyészség szerint a 2014-es választások idején egy Veszprém megyei jelölt kincstári kártyájával visszaélve

csaknem egymillió forint kárt okozott. A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség pénteken az MTI-vel azt közölte: a férfival az egyik kis párt elnöke kötött megbízási szerződést országgyűlési képviselőjelöltjük kiválasztása és a támogató aláírásgyűjtés érdekében. Ezután a férfi hirdetés útján kapcsolatba lépett egy Veszprém megyei nővel, akit megbízott az aláírásgyűjtéssel.

A nő az egyik ismerősét kérte fel, hogy jelöltként induljon, neki a férfi azt mondta, miután megkapja a választási kártyát, azt át kell adnia, nehogy a pénzt a kampánytól eltérő célra fordítsa, majd megígérte, hogy az elszámoláshoz szükséges számlákat időben átadja számára.

A jelölt, miután megszerezte a szükséges 500 érvényes támogatói aláírást és átvette a Magyar Államkincstártól az egymillió forintos támogatás felhasználására alkalmas kártyáját, azt annak PIN-kódjával együtt átadta a vádlott által megbízott nőnek és társának. Ők már útban Kecskemét felé jogosulatlanul fizettek a kártyával, a bizonylaton a kártyabirtokos nevét aláírva. Emiatt jogosulatlanul megszerzett készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt nekik is bíróság elé kell állniuk - közölte az ügyészség.

A kecskeméti férfi, miután a kártyát megszerezte, azzal éttermekben, áruházakban, üzemanyagtöltő állomásokon fizetett, valamint 700 ezer forintot átutalt róla.

A jelöltként indult nő később többször próbálta megszerezni a pénz felhasználását igazoló számlákat, de a férfit nem tudta elérni. Közben kiderítette, hogy a 700 ezer forintos átutalás rendezvényszervezés jogcímen történt, így tudott annak valótlanságáról, az elszámolásban is ezt szerepeltette.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a Magyar Államkincstár ezért a nőt a jogosulatlanul felhasznált támogatás kétszeresének visszafizetésére kötelezte, illetve az ügy egyik vádlottjaként neki is a bíróság előtt kell felelnie a költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére