Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. November 20. 11:09, péntek | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Karácsonykor visszafogottan kell ünnepelni az olasz miniszterelnök szerint

Karácsonykor visszafogottan kell ünnepelni az olasz miniszterelnök szerint

Giuseppe Conte kormányfő szerint karácsonykor visszafogottan kell ünnepelni Olaszországban.

Közben egy nap alatt több mint 36 ezer új beteget szűrtek és 653-an haltak meg az országban az egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint.

Giuseppe Conte csütörtöki nyilatkozatában előre hangsúlyozta, hogy karácsonykor visszafogott ünneplésre van szükség. "Nincs puszilkodás, nincs egymás ölelgetése, kerülni kell a nagy vacsorákat szenteste, józan ésszel kell ünnepelni" - mondta a kormányfő. A miniszterelnök szerint egy hét korlátok nélküli ünneplésnek "meg lehet az ára, így januárban a járványgörbe ismét megugorhat, és ezt nem engedhetjük meg magunknak".

Sajtóértesülések szerint az utóbbi hetekben bevezetett korlátozások december 3-i határideje után a hatóságok enyhíteni fognak, ha ezt a járványgörbe megengedi. A korlátozások oldásával a kereskedelmet és vendéglátást is segíteni kívánják. A karácsonyi ünnepek alatt azonban ismételt szigorításra készülnek az országon belüli mozgás, a családi összejövetelek és tömörülések fékezésére.

Egy nap alatt 36 176 új fertőzöttet szűrtek a korábbi több mint 34 ezer után, de húszezerrel több tesztelés végzésével. Az aktív betegek száma meghaladta a 760 ezret. Az elmúlt 24 órában 653 beteg halt meg a korábbi 753-hoz képest. A halottak létszáma elérte a 47 870-t.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is Lombardia tartományban regisztrálták, ahol a halottak száma február óta túllépte a húszezret.

Domenico Arcuri járványbiztos jó hírnek nevezte, hogy egy nap alatt negyvenkét beteg került intenzív osztályra a két nappal ezelőtti százhúszhoz képest. Lélegeztetőgépen jelenleg 3712 beteg van. Arcuri hangoztatta, hogy az utóbbi négy hétben a járvány terjedése lassult a korlátozó intézkedéseknek köszönhetően. A "vírus ereje azonban nem csökkent" - tette hozzá. Megjegyezte, hogy a következő időszakban az adatok további javulását várják.

Az oktatási miniszter már a tantermi tanítás téli szünet utáni újraindításáról beszélt a gimnáziumok első osztályától kezdve, amelyek jelenleg digitális tanításra álltak át. Szakértő orvosi vélemények szerint azonban januártól a járványhelyzet kritikus időszaka kezdődhet, ahogyan idén is történt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.