Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 30. 13:45, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Kínai és japán diplomaták tárgyaltak egymással Pekingben

Kínai és japán diplomaták tárgyaltak egymással Pekingben

Kínai és japán vezető diplomaták tárgyaltak a kétoldalú kapcsolatokat terhelő problémákról, de áttörésre nem került sor - derült ki a Szaiki Akitaka japán külügyminiszter.

Szaiki Akitaka találkozott Vang Ji kínai külügyminiszterrel, és tárgyalt Liu Csen-min külügyminiszter-helyettessel is. A szűkszavú kínai külügyminisztériumi közlés szerint a két fél őszinte légkörben folytatta megbeszéléseit, s ismertették álláspontjukat a kínai-japán kapcsolatokat terhelő problémákról. Egyúttal megállapodtak abban, hogy folytatják a párbeszédet.

A China Daily című angol nyelvű napilap egy meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva azt közölte, kizárt, hogy a közeljövőben a két ország első számú vezetői között csúcstalálkozóra kerülne sor.Pekingben érezhetően zokon vették, hogy a két ország közötti feszült viszony közepette a nemrégiben Kínában járt Iidzsima Iszao, Abe Sindzó kormányfő tanácsadója a hétvégén úgy nyilatkozott, hogy pekingi útján Hszi Csin-pinghez közel álló személyekkel találkozott, s úgy vélekedett, a csúcstalálkozóra Abe és Hszi között "a nem túl távoli jövőben" sor kerülhet.

A China Daily informátora szerint erről azonban nincs szó, Iidzsima nem találkozott kormányzati tisztségviselőkkel, állítása hamis, és csak a japán belpolitika igényeit elégíti ki.Abe Sindzó minapi délkelet-ázsiai útja során maga is a "feltétel nélküli" csúcstalálkozót sürgette.Peking válaszában kijelentette: az ajtó nyitva áll, de a probléma abban rejlik, hogy Japán nem hajlandó szembenézni a realitásokkal és komoly konzultációkat folytatni Kínával.

A két szomszédos ország, Ázsia legnagyobb és második legnagyobb gazdasága között azt követően romlott meg újra a viszony, hogy Japán tavaly államosította a kelet-kínai-tengeri Tiaojü-, japán nevén Szenkaku-szigetek nagyobb részét, és közölte: a lakatlan szigetek státusát, Japánhoz tartozását nem tartja vitathatónak.Pekingben a korábbi status quo megváltoztatását barátságtalan, az ország szuverenitását érintő lépésként értékelték, mivel állításuk szerint a felek a szigetvita rendezését meghatározatlan időre "félretették", s erről a két ország közötti kapcsolatok normalizálását célzó dokumentumok is tanúskodnak. Kína is területe elvitathatatlan részének tekinti a szigeteket.Az álláspontok tehát megmerevedtek, a két ország diplomáciai kapcsolatai pedig évtizedes mélypontra süllyedtek.

Címkék: diplomaták, japán, kína

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során