Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. November 18. 06:57, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kölcsönnel segítenék a praxisváltást

Kölcsönnel segítenék a praxisváltást

Hosszúlejáratú, kamatmentes hitellel segítené az állam a háziorvosi praxisok forgalmát, a fiatal gyógyítók praxishoz jutását. A hírek szerint erre mintegy kétmilliárd forintos alapot hoznak létre.

Az egy-kétmillió forinttól tízmillióig kínált praxisokra az elmúlt években Békés megyében sem volt fizetőképes kereslet. A bankok e célra nemigen hiteleztek, vagy ha igen, akkor kedvezőtlen feltételekkel - mondta dr. Sonkoly Iván a Békés Megyei Hírlapnak. A megyei orvosi kamara alelnöke emlékeztetett rá, a praxiskezelő rendszerének kidolgozásában testületük is részt vett.

A tárgyalások során felvetődött, hogy a hátrányos helyzetű körzetek esetében az ár egy részét átvállalná az állam, illetve önkormányzat. Ezzel biztosítanák a fiatalítást, illetve visszaadnák a praxisok értékét. Ez kedvezne a vásárlónak, s nem utolsósorban a nyugdíjba készülő orvosnak. Így kifejeződne az az eredeti szándék, hogy a háziorvosok nyugállományba vonulásakor egy élet munkáját, szellemi teljesítményét ismernék el.

A tervezett intézkedést tehát fontos lépésnek tartja, de nem elegendőnek a megoldáshoz. A nehezen betölthető körzetek hátrányát a rossz munkakörülmények és a gyenge jövedelemtermelő képesség adja. Márpedig törleszteni a kamatmentes kölcsönt is kell, s amennyiben a megtérülés bizonytalan, az eleve távol tartja a családorvosi pályára készülőket.

A kamarai alelnök erkölcsi és anyagi elismerést vár, mindenekelőtt azt, hogy a praxisok finanszírozásában rendet tegyen az állam, számukra annyi pénzt juttasson, amelyből megfelelő színvonalon működhetnének. Évek óta a valós bekerülési költségnek csak egy részét kapják. A havi apanázsból kell kigazdálkodni az asszisztensek és az orvos közalkalmazotti szint alatti bérét és járulékát, továbbá fizetni a gyógyszer, a kötszer és az egyéb felszerelés beszerzését, valamint a rezsit. Ez valamennyi körzetet érintő általános probléma. A jogos igénnyel a Békés megyei helyzet is szembesít. A Viharsarokban a háziorvosok átlagéletkora 60 körül jár, és nem ritka a nyolcvan évhez közelítő gyógyító sem. Számos településen hosszú ideje betöltetlenek a praxisok, jellemzően tartósan helyettesítéssel oldják meg a lakosság ellátását. Ahol kilátás sincs az ellenkezőjére, ott a kisebb települések csoportpraxisokat hoznak létre. Dr. Sonkoly Iván szerint a gyakorlat dönti el, hogy a praxiskezelő beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: háziorvos, hitel, praxis

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során