Városlista
2021. október 28, csütörtök - Simon

Hírek

2021. Február 10. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Lehet, hogy soha többet nem lesz karantén Franciaországban

Lehet, hogy soha többet nem lesz karantén Franciaországban

A koronavírusnak a korábbinál fertőzőbb variánsainak egyre jelentősebb térnyerése ellenére Franciaországban az egészségügyi helyzet hetek óta változatlan, a mutatók magasan stagnálnak,

de lehet, hogy soha többet nem lesz szükség karanténra - mondta kedden Olivier Véran egészségügyi miniszter a France Info hírrádióban.

"Három hete napi 20 ezer új esetet tárnak fel, három hete napi 1500 betegfelvétel történik a kórházakban, három hete 3000 és 3200 között van az intenzív osztályon ápoltak száma" - emlékeztetett a tárcavezető.

"Ebben a helyzetben (Emmanuel Macron) köztársasági elnöknek igaza volt, amikor két hete úgy döntött, hogy nem hirdeti ki az általános karantént" - hangsúlyozta a miniszter, aki szerint továbbra sem indokolt a lezárás. "Sőt még az is lehet, hogy soha többet nem leszünk karanténban" - tette hozzá.

Elmondta, hogy minden hetedik új megbetegedést az egyik új variáns okozza, Párizsban harminc százalék felett van az új esetekben a fertőzőbb variánsok aránya.

"A tudományos szakemberekkel azt vizsgáljuk, hogyan terjednek a variánsok, a kijárási tilalomnak mi a hatása, ezért is döntött a kormány kiegészítő intézkedésekről a kijárási tilalom hatékonyságának megerősítésére" - jelezte a miniszter.

Olivier Véran megerősítette, hogy 3,5-4 millió francia kaphatja meg február végéig az oltás első dózisát.

Az egészségügyi tárca hétfő esti adatai szerint eddig 1,92 millióan vették fel az első injekciót, és 300 ezren kapták meg a második dózist is.

Eközben a nemzetgyűlés kedden megkezdte az egészségügyi rendkívüli állapot június 1-ig tartó meghosszabbítását engedélyező törvénytervezet vitáját.

A koronavírus-járvány miatt 2020 márciusban bevezetett egészségügyi rendkívüli állapot biztosítja a törvényi lehetőséget a délután 6 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom fenntartására, intézmények bezárására, a gyülekezések korlátozására, valamint karantén kihirdetésére.

Az egészségügyi rendkívüli állapot először 2020. március 23. és július 10. között volt érvényben, majd október 17-én a parlament ismét életbe léptette, és meghosszabbította február 16-ig, most a kormány ismételten indítványozza a meghosszabbítást.Valamennyi parlamenti párt jelezte, hogy támogatja a három és fél hónapos hosszabbítást, ugyanakkor a képviselők rendszeresen beszámolnak arról, hogy a választók belefáradtak a lezárásokba, a vendéglátóiparban dolgozók, a sífelvonókat működtetők, a kulturális intézmények munkatársai és a diákok is egyre gyakrabban fenyegetőznek polgári engedetlenséggel.

A spanyol határhoz közeli Perpignanban a Marine Le Pen vezette radikális jobboldali Nemzeti Tömörüléshez tartozó polgármester kedden megnyitotta a város négy múzeumát a bírósági végzés ellenére, amely a járvány miatt minden francia múzeum további zárva tartását jóváhagyta.

"Van egy vírus. Hosszú ideig itt lesz, együtt kell vele élni. Lesznek variánsok, és lesznek más vírusok. Vannak ellenszerek, van az oltás, minden elővigyázatossági intézkedést meghoztunk, hozzá kell szoknunk. És ez azzal kezdődik, hogy kísérletezünk a dolgokkal" - mondta Louis Aliot polgármester.

Roselyne Bachelot kulturális miniszter hétfőn megerősítette, hogy amint javulnak a mutatók, a múzeumok nyithatnak meg elsőként, de élesen bírálta "a kizárólag politikai kezdeményezéseket, amelyek nem szolgálják a kultúra ügyét".

Az illetékes, Pyrénées-Orientales megyei prefektus hétfő este a dél-franciaországi Montpellier közigazgatási bíróságától kérte a perpigani múzeumok kinyitásának felfüggesztését. A polgármester jelezte, hogy megvárja a döntést, amely szerdán várható, addig viszont a múzeumok látogathatók.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 28. 12:01, csütörtök | Külföld

A fertőzöttek száma 244 millió, a halálos áldozatoké több mint 4,971 millió a világon

A világon 244 996 373 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 971 538 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint.

2021. Október 28. 08:00, csütörtök | Külföld

Putyin: meg kell teremteni a vakcinák kölcsönös elismerésének mechanizmusát

Ki kell dolgozni az új típusú koronavírus és az általa okozott Covid-19 betegség elleni vakcinák kölcsönös elismerésének mechanizmusát

2021. Október 27. 14:08, szerda | Külföld

November közepétől fogadja a Szputnyik V-vel beoltott turistákat Izrael

Izrael november közepétől fogadja a koronavírus ellen Szputnyik V-vel beoltott turistákat, amennyiben két PCR- és egy szerológiai, vagyis vérvizsgálattal elvégzett tesztjük szerint sem fertőzöttek

2021. Október 27. 11:02, szerda | Külföld

A fertőzöttek száma 244 millió, a halálos áldozatoké több mint 4,963 millió a világon

A világon 244 493 441 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 963 243 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai szerint.