Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Október 29. 13:11, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Lengyelország - Meghalt a szmolenszki katasztrófa egyik fontos tanúja

Lengyelország - Meghalt a szmolenszki katasztrófa egyik fontos tanúja

Meghalt a lengyel kormánygép 2010-es katasztrófája előtt egy órával, ugyancsak Szmolenszk mellett leszálló Jak-40-es repülőgép fedélzeti technikusa, a lengyel ügyészségi vizsgálat egyik fontos tanúja.

Lengyel sajtóértesülések szerint Remigiusz Mus zászlóst a hét végén felesége találta holtan házuk pincéjében. A férfi, aki nem hivatalos hírek szerint felakasztotta magát, nem hagyott búcsúlevelet. A helyszínelők eddig nem találtak külső beavatkozásra utaló nyomokat.
Mus azt állította, hogy a 2010. április 10-én lezuhant Tu-154-es lengyel kormánygép és az egy órával előtte leszálló Jak-40-es katonai repülőgép legénysége a nyilvánosságra hozottaktól eltérő utasításokat hallott a helyi forgalomirányítóktól. A lengyel média által felidézett visszaemlékezései szerint a sűrű köd ellenére a két gépet az előírt 100 méteres magasság helyett 50 méterre engedték leereszkedni.
A lengyel főügyészség szerint a zászlós szavait nem igazolják a két gép fekete dobozainak felvételei.
A lengyel légierő parancsnoksága fegyelmi eljárást indított a Jak-40-es pilótái ellen, mert a leszállással megszegték a biztonsági előírásokat.
A kormánygép katasztrófájában Lech Kaczynski államfővel együtt 96 ember halt meg, köztük a lengyel politikai és katonai elit vezető képviselői.
Az esetet kivizsgáló, moszkvai székhelyű Államközi Repülésügyi Bizottság szerint a balesetért a gép legénysége a felelős, amely a kedvezőtlen időjárás ellenére is megkísérelte a leszállást.
A lengyel katonai ügyészség 2013 tavaszáig hosszabbította meg a lengyel társadalmat megosztó ügy kivizsgálását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése