Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2016. Szeptember 15. 07:30, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Lépfenés szarvasmarhák Békésben - megelőzésre hívja fel a figyelmet a Nébih

Lépfenés szarvasmarhák Békésben - megelőzésre hívja fel a figyelmet a Nébih

A kérődzők lépfene elleni megelőző vakcinázására hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután szeptemberben két lépfene-gyanús szarvasmarha megbetegedés volt Békés megyében.

A hivatal szerdai közleménye szerint a beteg állatokat lépfene szempontjából magas kockázati besorolású legelőn legeltették. A két érintett csordában vágás az elmúlt időszakban nem történt, így jelenleg élelmiszerlánc-biztonsági kockázat nincs - szögezte le a Nébih.

A szeptember elején észlelt fertőzés feltételezett forrásának területét lezárták, az állatoknál megfigyelési zárlatot, forgalmi korlátozást, kötelező vakcinázást, illetve újabb megbetegedés esetén az érintett állatok kötelező gyógykezelését rendeltek el. A második esetet még vizsgálják, ha a betegséget a végső laboreredmények megerősítik, akkor ugyanezeket az intézkedéseket hajtják majd végre.

Kiemelték, hogy a lépfene járványkitörések elkerülése érdekében fontos a betegség által leginkább veszélyeztetett kérődzők (juh, kecske, szarvasmarha) megelőző vakcinázása, amihez állami támogatás is igénybe vehető.

A közlemény szerint 2014-ben 14 regisztrált, tavaly pedig 3 felderített lépfene járványkitörés volt.

A lépfene baktérium okozta állatbetegség, amely állatról emberre is terjedhet. A betegség állatról állatra közvetlenül általában nem terjed, az állatok legtöbbször legelés közben a takarmánnyal vagy a rossz minőségű vízzel veszik fel a baktérium rendkívül ellenálló, spórás formáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.